Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


Ομιλία Προέδρου ΕΒΕΑ κ. Γιάννη Μπρατάκου κατά τη συνάντηση της Δ.Ε. του ΕΒΕΑ με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2020

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί,

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την σημερινή μας συνάντηση, όπως και για τη διαχρονική σας στήριξη, τόσο προς τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και προς τον επιμελητηριακό θεσμό.

Η νέα διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας έχει οραματιστεί συγκεκριμένα πράγματα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της επιχειρηματικότητας. Σήμερα όμως, θα ήθελα να σας μιλήσω για τις δυο τρεις σημαντικότερες προτεραιότητές μας τις οποίες  έχουμε παρουσιάσει στους αρμόδιους Υπουργούς.

Το ένα κομμάτι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έτσι ώστε πολύ γρήγορα να μπορέσουμε να παρέχουμε καλύτερα και γρηγορότερα όλες τις υπηρεσίες μας ψηφιακά στα μέλη μας. Ώστε να εξυπηρετούνται χωρίς ουρές και άσκοπες μετακινήσεις. Αυτό είναι ένα θέμα  το οποίο συζητήσαμε εκτεταμένα προσφάτως, στο τελευταίο Διοικητικό μας Συμβούλιο, στο οποίο φιλοξενήσαμε τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον κ. Πιερρακάκη. 

Ένα δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την εξωστρέφεια. Και οφείλω να σας πω ότι ύστερα από συζήτησή μας με την Enterprise Greece, συντάσσουμε -και θα παρουσιάσουμε και στον Υπουργό - μια καινούργια λογική. Που είναι νομίζω, λίγο πιο αποδοτική από την υφιστάμενη ως προς τις επιχειρηματικές αποστολές. Έτσι ώστε, όταν γίνονται επιχειρηματικές αποστολές, να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδανικά, αν μπορούσε να είναι με τη συμμετοχή τη δική σας, του Πρωθυπουργού, αλλά σίγουρα των αρμοδίων Υπουργών.

Ένα τρίτο πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς είναι ο μετασχηματισμός του Κέντρου Επιχειρηματικότητας που στεγάζεται στο “Αμερικής 8”. Αυτή τη στιγμή είναι μια θερμοκοιτίδα, την οποία θέλουμε να μετεξελίξουμε σε ένα hub καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Φέρνοντας μαζί όλους τους πιθανούς stakeholders, venturecapitals, privateequityfunds,  ακαδημαϊκούς, ερευνητές, startups, έτσι ώστε πραγματικά να δομήσουμε κάτι ουσιαστικό στο οικοσύστημα καινοτομίας. Και, νομίζω, ότι εμείς στο ΕΒΕΑ που είναι ο μεγαλύτερος φορέας μέσα στην Αττική, θα μπορέσουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε αυτό. Το έχουμε συζητήσει και με τον Υπουργό, το έχουμε συζητήσει και με τον κ. Χρήστο Δήμα. Δεν σας κρύβω επίσης, ότι ένα δεύτερο σκέλος στο παραπάνω, είναι να δούμε την συμμετοχή μας ως φορέας και στο ΧΡΩΠΕΙ,  συμμετέχοντας ακόμα και στο equity. 

Και ένα τελευταίο -το έχουμε συζητήσει με τον κ. Τσακίρη- ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως γνωρίζετε, στην επιχειρηματικότητα και κυρίως για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σήμερα, είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Παρότι η πολιτεία έχει κάνει εξαιρετικές προσπάθειες με τους 7 κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, με το ΤΕΠΙΧ 1, με το ΤΕΠΙΧ 2. Όλα αυτά τα προγράμματα, έδωσαν έμμεση χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις. Όμως, ακόμα, αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες.

Χρειάζεται λοιπόν και η δική σας θεσμική παρέμβαση, ώστε να προσαρμοστούν στα ελληνικά δεδομένα τα κριτήρια bankabilityτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουμε συζητήσει και την πιθανότητα το ΕΒΕΑ, ως σημαντικός φορέας, μαζί με άλλους φορείς ή με άλλους επενδυτές και με τη βοήθεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, να συμμετέχουμε στη σύσταση ενός ιδρύματος μικροπιστώσεων, το οποίο θα μπορέσει να δώσει ανάσα σε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

20/10/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ