Γραφείο Τύπου   /   Συνεντεύξεις Προέδρου EBEA


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Γ.ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ ΕΦΗΜ.: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ημερ. Δημοσ.: 24/10/2021

1)Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του ΕΒΕΑ σε σχέση με το κράτος και την κυβέρνηση και σε σχέση με τις επιχειρήσεις;
 
Ο ρόλος του ΕΒΕΑ είναι σαφής και διαχρονικός. Να εκπροσωπεί και να αναδεικνύει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτός είναι ο σταθερός στόχος για περισσότερα από 100 χρόνια, ο οποίος προσαρμόζεται αναλόγως των συγκυριών. Όταν οι συνθήκες είναι θετικές, το ΕΒΕΑ ενεργεί για την ενημέρωση, την επιμόρφωση και την εξέλιξη των μελών του. Όταν οι συνθήκες είναι αρνητικές, όπως την τελευταία δεκαετία με την οικονομική και την υγειονομική κρίση, το επιμελητήριο λειτουργεί ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας. Διατυπώνοντας θέσεις, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις και διεκδικώντας βελτιώσεις.
Υπό όλες όμως τις συνθήκες, διατηρεί πάντα τον ρόλο του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας. Παρακολουθεί τις εξελίξεις, καταγράφει τις προτεραιότητες της αγοράς και εκφράζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας. Αξιολογεί με ενεργό ρόλο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Βουλής και παρουσιάζει στα πιο κρίσιμα νομοθετήματα τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και τη λειτουργία της επιχείρησης. Μετατρέπει τον ασυντόνιστο πλουραλισμό σε μία αρμονική φωνή, αυξάνοντας τη δύναμη και τον απόηχό της. Επιβεβαιώνει έτσι το σοφό ρητό, «η ισχύς εν τη ενώσει». 
Πρόκειται επομένως για έναν πολυεπίπεδο ρόλο, που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Απαιτεί αντικειμενικότητα, κρίση και προσεκτικό σχεδιασμό. Και είναι λογική η προκλητική του φύση, καθώς η προστασία της επιχειρηματικότητας, που πρεσβεύει το ΕΒΕΑ, επηρεάζει εν τέλει την συνολική κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία.
 
2)Σήμερα το ΕΒΕΑ προσφέρει μία σειρά υπηρεσιών στις επιχειρήσεις-μέλη του. Ποιες είναι αυτές; Σκοπεύετε να τις ενισχύσετε και εάν ναι, με ποιες υπηρεσίες και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
 
Από τις υπηρεσίες του μητρώου, τις εκδόσεις πιστοποιητικών και τις παρουσιάσεις προγραμμάτων ενίσχυσης, μέχρι τα προγράμματα επιμόρφωσης, προγράμματα “reskilling” και “upskilling”, τη διοργάνωση εκθέσεων και τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών από και προς το εξωτερικό, το ΕΒΕΑ εξυπηρετεί πιστά τον ρόλο του θεματοφύλακα της επιχειρηματικότητας. Διευκολύνοντας την καθημερινότητα του επιχειρηματία, διευρύνοντας τις πηγές χρηματοδότησής του, ενδυναμώνοντας το προσωπικό του, αναδεικνύοντας το έργο του και τονώνοντας την εξωστρέφεια. Περιθώρια βελτίωσης όμως, υπάρχουν πάντα. Όταν μιλάμε για επιχειρηματικότητα, δεν μας καλύπτει η επάρκεια, αλλά η διαρκής πρόοδος, που θα οδηγήσει στη συνολική ευημερία.
Θέλουμε να μπούμε μπροστά στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας. Να αναδείξουμε καλές πρακτικές σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, ισότιμης αντιμετώπισης, ηθικής διακυβέρνησης. Να ενισχύσουμε έμπρακτα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να τη συνδέσουμε με την καινοτομία. 
Η ψηφιακή μετάβαση του επιμελητηρίου και των μελών μας, είναι μία από τις κεντρικές μας προτεραιότητες. Για αυτό το σκοπό θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέκταση των υφιστάμενων αλλά και την υλοποίηση νέων ψηφιακών διαδραστικών πλατφορμών, στη βελτιστοποίηση των Μητρώων μας και σε μία νέα υπηρεσία ψηφιακής υποστήριξης της απασχόλησης, που θα αντιστοιχίζει την προσφορά ανθρώπινου δυναμικού, με τη ζήτηση. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει, είναι η ανάπτυξη του κέντρου επιχειρηματικότητας στο εμβληματικό κτίριο του ΕΒΕΑ επί της οδού Αμερικής και ο μετασχηματισμός της ΘΕΑ από θερμοκοιτίδα μικρών startups, σε hub καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Θα δημιουργήσουμε δηλαδή μία «ομπρέλα», που θα περιλαμβάνει εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital και private equity funds), πιθανούς επενδυτές, συμβούλους, φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκή κοινότητα, «εκκολαπτόμενους» επιχειρηματίες με σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε δραστικά και αποφασιστικά στη δόμηση του οικοσυστήματος καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας της χώρας μας.
 
3)Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα και τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για το επιχειρείν στην Ελλάδα σήμερα;
 
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εξαρτώνται άμεσα από το μέγεθος μιας επιχείρησης. Εφόσον στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατατάσσεται στις μικρομεσαίες, θα έλεγα ότι όσον αφορά στη διοίκηση και τις εσωτερικές διαδικασίες, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους είναι η έλλειψη γραφειοκρατίας και η ταχεία επίλυση προβλημάτων. Οφέλη εντοπίζονται επιπλέον στην διαλειτουργικότητα των συστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού, στα περιθώρια ανάπτυξης μέσω ευέλικτων στρατηγικών διαφοροποίησης καθώς και στο περισσότερο ελαστικό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
Στον αντίποδα, από τα βασικότερα μειονεκτήματα είναι οι περιορισμένες τυπικές δεξιότητες και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η ανεπάρκεια χρόνου και πόρων για εξωτερικές διασυνδέσεις, οι δυσκολίες πρόσβασης σε αναπτυξιακή χρηματοδότηση, η μικρή επιρροή στην «αλυσίδα προσφοράς» και βέβαια η περιορισμένη ανταγωνιστική ικανότητα.   Μέσα στους στόχους του ΕΒΕΑ είναι να εξομαλύνει τις αντικειμενικές δυσκολίες και να εκμεταλλευτεί τα έμφυτα προτερήματα, αναβαθμίζοντας συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.
 
4)Τους τελευταίους μήνες η εθνική οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δέχονται πλήγμα από το κύμα ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η χρονική διάρκεια του φαινομένου; Θεωρείτε αποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα από την κυβέρνηση; Τι περιθώρια αντίδρασης έχουν οι επιχειρήσεις; 
 
Οι ανατιμήσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Στο κόστος ενέργειας και στα λοιπά καταναλωτικά αγαθά. Το ενεργειακό πρόβλημα είναι παγκόσμιο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινές πολιτικές και δημοσιονομικές ρυθμίσεις. Αύξηση της ρευστότητας, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στα κοινωνικά τιμολόγια, διενέργειες ελέγχου και ένας κεντρικός μηχανισμός παρέμβασης, είναι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και που θα κατασκευάσουν ένα αποτελεσματικό ανάχωμα έναντι στο κύμα των ενεργειακών ανατιμήσεων. 
Από την άλλη πλευρά, οι ανατιμήσεις στα λοιπά καταναλωτικά αγαθά, όπως ο καφές, το γάλα, τα σιτηρά, τα μέταλλα, συνδέονται άμεσα με την υπερμεγέθη αύξηση των ναυτιλιακών ναύλων και το ισχυρό σοκ που υπέστη η διεθνής τροφοδοτική αλυσίδα με την επέλαση της πανδημίας. Η προσαρμογή των τιμών όμως, συμπίπτει με την βελτίωση της συνολικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΑΕΠ για το Β’ τρίμηνο, αλλά και με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τα ελληνικά νοικοκυριά για το πρώτο εξάμηνο του 2021. 
 
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για πρόσκαιρα φαινόμενα, που οφείλονται σε ακραίους εξωγενείς παράγοντες. Χρειάζεται χρόνος για την εξισορρόπηση των συνθηκών της αγοράς και ανεκτικότητα έως ότου απορροφηθούν οι κραδασμοί που έχουν δημιουργηθεί. Σε συνδυασμό με τα διευρυμένα κυβερνητικά μέτρα, οι εκταμιεύσεις από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα θωρακίσουν σταδιακά και μακροπρόθεσμα τις ελληνικές επιχειρήσεις, μειώνοντας τις επιδράσεις και από τυχόν μελλοντικά κύματα ανατιμήσεων.
 
 

24/10/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ