Υπηρεσίες ΕΒΕΑ   /   HelpDesk Μεταποίησης και Εφοδιαστικής   /   HelpDesk Μεταποίησης


Γενική Ορολογία περί Μεταποίησης

Για το σκοπό της εγκατάστασης και λειτουργίας Μεταποιητικών Μονάδων ισχύουν οι κάτωθι ορισμοί:
 
Γενική ορολογία περί Μεταποίησης
Μεταποίηση
Είναι η φυσική ή χημική μετατροπή υλικών, ουσιών ή συστατικών μερών σε νέα προϊόντα, παρόλο που αυτό δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενιαίο γενικό κριτήριο για τον ορισμό της έννοιας της μεταποίησης .
Τα υλικά, οι ουσίες ή τα συστατικά μέρη που μετατρέπονται/μετασχηματίζονται είναι πρώτες ύλες, οι οποίες είναι προϊόντα της γεωργίας, της δασοκομίας, της αλιείας, των ορυχείων ή λατομείων, καθώς, επίσης, και προϊόντα άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.
Η ουσιαστική διαφοροποίηση ή ανανέωση (βελτίωση) ή ανακατασκευή των αγαθών θεωρείται, γενικά, μεταποίηση.
 
Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Μεταποίηση
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί κατ΄ επάγγελμα Μεταποιητικές δραστηριότητες είτε αποκλειστικά είτε παράλληλα είτε σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες.
 
Αδειοδότηση
Η επίσημη πράξη της αρμόδιας αρχής, με την οποία παρέχεται το δικαίωμα σε φυσικό ή σε νομικό πρόσωπο να ασκεί συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα ή σύνολο επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ο όρος (έννοια) της αδειοδότησης καταργήθηκε με το ν.4442/2016 ο οποίος εισήγαγε τους όρους (έννοιες) της Γνωστοποίησης και Έγκρισης.
 
Βιομηχανία – Βιοτεχνία:
Είναι η τεχνοοικονομική μονάδα που με μηχανικά, χημικά ή άλλα μέσα διαφοροποιεί τη μορφή ή την ιδιότητα πρώτων υλών ή προϊόντων, προκειμένου αυτά να καταστούν κατάλληλα για τη χρήση για την οποία προορίζονται.
 
Επαγγελματικό εργαστήριο
Είναι η τεχνοοικονομική μονάδα του προηγούμενου η οποία πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Διαθέτει μηχανολογικές εγκαταστάσεις, των οποίων η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς δεν υπερβαίνει τα 37 KW ή η θερμική τα 70 KW. Στα όρια αυτά δεν περιλαμβάνεται η ισχύς η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, καθώς και η ισχύς μηχανολογικής εγκατάστασης προορισμένης αποκλειστικά να προστατεύει το περιβάλλον από την ασκούμενη δραστηριότητα.
β) Κατατάσσεται στις δραστηριότητες χαμηλής όχλησης σύμφωνα με τις διατάξεις της οικ. 3137/191/Φ.15/2012 (Β΄ 1048) απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο ορισμός του επαγγελματικού Εργαστηρίου παρατίθεται όπως αναφέρεται στο ν. 3982/2011. Σύμφωνα με την ΚΥΑ ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 92108/1045/Φ.15 (ΦΕΚ 3839/Β/9-9-2020) ο βαθμός όχλησης για τις μεταποιητικές δραστηριότητες καταργήθηκε και η κατάταξη τους γίνεται πλέον με τη νέα περιβαλλοντική Κατάταξη των Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων σύμφωνα με το παράτημα της εν λόγο ΚΥΑ.
 
Μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών
Είναι οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που παρέχουν υπηρεσίες προς τρίτους χωρίς μεταποίηση προϊόντων.
 
Αποθήκες
Είναι αποθηκευτικοί χώροι, στεγασμένοι ή μη, που βρίσκονται εκτός εργοστασιακών χώρων και διαθέτουν μόνιμα εγκατεστημένο μηχανολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία τους, καθώς και οι εγκαταστάσεις που αφορούν μία από τις πιο κάτω χρήσεις:
α) Αποθήκευση εύφλεκτων, διαβρωτικών, οξειδωτικών ή τοξικών ουσιών.
β) Αποθήκευση υγρών ή αερίων καυσίμων και βιομηχανικών ή ιατρικών αερίων.
γ) Αποθήκευση, διαλογή και μηχανική επεξεργασία για ανακύκλωση άχρηστων υλικών σε υπαίθριους ή στεγασμένους χώρους.
 
Κτιριακές Εγκαταστάσεις
α) Κάθε δομική κατασκευή που προορίζεται για την εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως αναγκών των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων. (βιομηχανία- βιοτεχνία , επαγγελματικό εργαστήριο, μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, αποθήκες)
β) Βιομηχανικό - Βιοτεχνικό Κτίριο: Κάθε κτίριο για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής για βιομηχανική βιοτεχνική χρήση.
γ) Ανεξάρτητο κτίριο: Το περιμετρικά ελεύθερο κτίσμα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο ως επαγγελματικός χώρος.
 
Φορέας
Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχουν εκδοθεί οι άδειες ή υποβάλλονται οι Υπεύθυνες Δηλώσεις σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν.3982/2011 και το οποίο είναι υπόχρεο και υπεύθυνο για την τήρηση των διατάξεων του νόμου.
 
Εγκατάσταση
(Ίδρυση) είναι η τοποθέτηση για πρώτη φορά του μηχανολογικού εξοπλισμού σε συγκεκριμένη θέση για άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας.
 
Λειτουργία
Είναι η ενεργοποίηση του εγκατασταθέντος μηχανολογικού εξοπλισμού.
 
Επέκταση δραστηριότητας
που εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 3982/2011 νοείται κάθε επαύξηση, μετά την αρχική εγκατάσταση και λειτουργία της δραστηριότητας, της εγκατεστημένης ισχύος του μηχανολογικού εξοπλισμού ή προσθήκη κτιριακών εγκαταστάσεων ή αλλαγή ή συμπλήρωση της δραστηριότητας, που πραγματοποιείται μέσα στο γήπεδο όπου λειτουργεί η εγκατάσταση ή σε όμορό του. Όταν πρόκειται για αποθήκες του άρθρου 17 παρ. 4, του ν.3982/2011 επέκταση θεωρείται η αύξηση της αποθηκευτικής τους ικανότητας με οποιονδήποτε τρόπο.
 
Εκσυγχρονισμός δραστηριότητας
Νοείται η αντικατάσταση ή συμπλήρωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, των κτιριακών εγκαταστάσεων και η αλλαγή ή συμπλήρωση της δραστηριότητας.
 
Γενική ορολογία «αδειοδότησης»
 
Γνωστοποίηση
Ως γνωστοποίηση ορίζεται η υποχρεωτική διαδικασία με την οποία ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει εκ των προτέρων την αρμόδια αρχή για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας, την οποία προτίθεται να ασκήσει σε ορισμένο χώρο ή εγκατάσταση, χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων έλεγχος.
 
Έγκριση
Ως έγκριση ορίζεται κάθε πράξη της αρμόδιας αρχής ή διοικητική διαδικασία που αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας μιας οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένο χώρο ή εγκατάσταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και εκ των προτέρων έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.
 
Φορέας άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας
Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ασκεί συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα σε συγκεκριμένο χώρο

16/01/2021 ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ



 

  • 
ΓΕΜΗ