Συχνές Ερωτήσεις   /   Συχνές Ερωτήσεις - FAQ


Συχνές Ερωτήσεις για Σύσταση ΑΕ (ΥΜΣ)

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΑΕ
Με ποιους τρόπους μπορεί να συσταθεί μια ΑΕ;

Υπάρχουν τρεις τρόποι για τη σύσταση μιας ΑΕ:

1. Μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης του Επιμελητηρίου

  • Είναι υποχρεωτική η χρήση του πρότυπου Καταστατικού, το οποίο πρέπει να γίνει πιστή αντιγραφή, χωρίς καμία προσθήκη.
  • Το κόστος είναι 70€.
  • Αν επιλέξετε την ΥΜΣ του Επιμελητηρίου, μπορείτε να στείλετε όλα τα δικαιολογητικά με email στο yms-ae@acci.gr. Εάν κατά τον έλεγχο δεν προκύψουν διορθώσεις, τότε καταβάλετε το ποσό των 70€ που αφορά το κόστος σύστασης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα σας αποσταλεί. Αφού λάβουμε το αποδεικτικό πληρωμής, μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες ολοκληρώνεται η σύσταση.

2. Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μιας στάσης (e-ΥΜΣ)

  • Είναι υποχρεωτική η χρήση πρότυπου Καταστατικού, το οποίο παράγεται αυτόματα από την εφαρμογή με βάση τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει ο χρήστης.

H σύσταση γίνεται απευθείας από τον ενδιαφερόμενο μέσω της σχετικής εφαρμογής: https://eyms.businessportal.gr/auth

  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site του ΕΒΕΑ https://www.acci.gr/acci/articles/category.jsp?context=102&categoryid=8363
  • Δεν μπορείτε να επιλέξετε την ηλεκτρονική υπηρεσία σε περίπτωση που μέτοχος της υπό σύσταση ΑΕ είναι αλλοδαπό νομικό πρόσωπο χωρίς ελληνικό ΑΦΜ. Σε αυτή την περίπτωση παρακαλώ όπως απευθυνθείτε στην ΥΜΣ του Επιμελητηρίου ή σε πιστοποιημένο συμβολαιογράφο YMΣ.
  • Δεν καταθέτετε φυσικό φάκελο στο ΓΕΜΗ.

3. Μέσω συμβολαιογράφου, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί ως ΥΜΣ

Δεν απαιτείται η χρήση του πρότυπου Καταστατικού.

  • Μετά την ολοκλήρωση της σύστασης, ο συμβολαιογράφος καταθέτει το φυσικό φάκελο της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, όχι στη ΔΟΥ.
  • Για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε πιστοποιημένο ως ΥΜΣ συμβολαιογράφο.
  • Λίστα με πιστοποιημένους ως ΥΜΣ Συμβολαιογράφους υπάρχει διαθέσιμη στο παρακάτω link: http://www.businessportal.gr/Page/display_page/43
  • Αν βάσει ειδικής νομοθεσίας απαιτείται το καταστατικό να λάβει συμβολαιογραφικό τύπο π.χ στην περίπτωση εισφοράς ακινήτου, τότε η σύσταση μπορεί να γίνει μόνο μέσω Πιστοποιημένου Συμβολαιογράφου

 

Με ποιον τρόπο γίνεται η σύσταση αε όταν υπάρχει εισφορά σε είδος κατά τη σύσταση;

Όταν κατά τη σύσταση ΑΕ πραγματοποιείται εισφορά σε είδος, για την οποία απαιτείται βάσει Νόμου η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου (π.χ.εισφορά/μεταβίβαση ακινήτου), τότε η σύσταση πραγματοποιείται υποχρεωτικά μόνο μέσω Συμβολαιογράφου- ΥΜΣ.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις σύστασης ΑΕ με εισφορά σε είδος πχ. με εισφορά λοιπών πάγιων περιουσιακών στοιχείων ή ατομικής επιχείρησης, η σύσταση μπορεί να παραγματοποιηθεί στην ΥΜΣ του Επιμελητηρίου ή μέσω της e- ΥΜΣ με τη χρήση του πρότυπου καταστατικού, το οποίο στο άρθρο περί κεφαλαίου περιλαμβάνει σχετική πρόβλεψη "Το ανωτέρω μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αντιστοιχεί σε ………………… ευρώ (00.00 €) μετρητά, τα οποία είναι ολοσχερώς καταβεβλημένα και/ή σε …………………. ευρώ (00.00 €) εισφορές σε είδος, η συνολική αξία των οποίων αποτιμήθηκε, κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 17 του ν. 4548/2018."

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση εισφοράς σε είδος πρέπει να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 17 του Ν.4548/2018 αποτίμηση αυτής. Η σχετική έκθεση αποτίμησης πρέπει να καταχωρηθεί και δημοσιευτεί στο ΓΕΜΗ από τον υπόχρεο με τη χρήση της σχετικής αυτοματοποιημένης αίτησης, αμέσως μόλις η εταιρεία συσταθεί και αποκτήσει μερίδα στο ΓΕΜΗ.

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΕ
Στην e-ΥΜΣ χρειάζονται δικαιολογητικά;

Στην ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Για τη διαδικασία σύστασης στην e- ΥΜΣ δείτε στο παρακάτω link: https://www.acci.gr/acci/articles/category.jsp?context=102&categoryid=8363

 

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για τη σύσταση μιας ΑΕ στην ΥΜΣ του Επιμελητηρίου;

Τα δικαιολογητικά για τη σύσταση ΑΕ στην ΥΜΣ του Επιμελητηρίου μας θα τα βρείτε αναλυτικά στο κάτωθι link: https://www.acci.gr/acci/articles/article.jsp?categoryid=22329&context=103&globalid=36883&articleid=22328.

 

Από ποιον υπογράφεται η υπεύθυνη δήλωση-εξουσιοδότηση και το καταστατικό;

Η υπεύθυνη δήλωση-εξουσιοδότηση και το καταστατικό υπογράφονται από τους μετόχους ή από τρίτο πρόσωπο βάσει πληρεξουσίου. Αν μέτοχος είναι νομικό πρόσωπο, υπογράφονται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του και προσκομίζονται τα απαραίτητα έγγραφα νομιμοποίησης.

 

Στο πρότυπο καταστατικό στο σκοπό τι πρέπει να αναγράφεται;

Στο πρότυπο καταστατικό μπορούν να αναγράφονται μόνο οι κωδικοί και οι περιγραφές των ΚΑΔ που έχουν επιλεγεί και αναγραφεί στα έντυπα Μ3 & Μ6. Συνεπώς αν μία εταιρεία επιθυμεί να έχει στο σκοπό της περιγραφή της δραστηριότητάς της, τότε η σύσταση θα πρέπει να γίνει με συμβολαιογραφικό έγγραφο σε Πιστοποιημένο ως ΥΜΣ Συμβολαιογράφο.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ
Ποιο είναι το κόστος σύστασης μιας ΑΕ στην ΥΜΣ;
  • Το κόστος σύστασης στην e-ΥΜΣ μέχρι στιγμής είναι δωρεάν
  • Το κόστος σύστασης στην ΥΜΣ του Επιμελητηρίου ή σε Πιστοποιημένο ως ΥΜΣ Συμβολαιογράφο ανέρχεται στο ποσό των 70€, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.4441/2016 περί Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης και αναλύεται ως εξής:

Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης της περ. α της παρ. 4 περιλαμβάνει:

  • Το ύψος του ορίζεται στο ποσό των εξήντα (60)ευρώ για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Αν οι ιδρυτές είναι πλέον των δέκα (10), το ύψος του Γραμματίου Κόστους Σύστασης εταιρείας προσαυξάνεται κατά τρία (3) ευρώ για κάθε επιπλέον ιδρυτή.
  • Το τέλος καταχώρισης Γ.Ε.ΜΗ. της περ. Β΄ της παρ. 4του άρθρου 8 του ν. 3419/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το οποίο ορίζεται στο ποσό των δέκα (10) ευρώ και το οποίο καταβάλλεται από τον αιτούντα για κάθε καταχώριση (αρχική ή μεταβολής) στο Γ.Ε.ΜΗ.
  • Το τέλος 1 τοις χιλίοις υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητο από τα ανωτέρω και καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο απευθείας σε Τραπεζικό Λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το σχετικό αποδεικτικό κατατίθεται στην ΥΜΣ.

 

Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου απαιτείται;

Δεν απαιτείται η καταβολή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά τη σύσταση.

 

Πότε πρέπει να καταβληθεί το κεφάλαιο;

Η καταβολή του κεφαλαίου γίνεται μετά τη σύσταση της εταιρείας σε εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό.

 

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ
Σε πόσες μέρες ολοκληρώνεται η σύσταση μιας ΑΕ στην υπηρεσία ΓΕΜΗ του επιμελητηρίου;

Αν επιλέξετε την ΥΜΣ του Επιμελητηρίου, μπορείτε να στείλετε όλα τα δικαιολογητικά με email στο yms-ae@acci.gr. Εάν κατά τον έλεγχο δεν προκύψουν διορθώσεις, τότε η σύσταση ολοκληρώνεται μέσα σε δύο εργάσιμες από την πληρωμή του κόστους σύστασης.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ e- ΥΜΣ
Με ποιους κωδικούς TAXIS γίνεται η είσοδος στην Ε-ΥΜΣ;

Η είσοδος στην εφαρμογή της Ε-ΥΜΣ (https://eyms.businessportal.gr/auth) γίνεται με τους κωδικούς TAXIS του φυσικού προσώπου που θα κάνει τη σύσταση.

 

Υπάρχει πρόβλημα με τους κωδικούς TAXIS. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια ΔOY.

 

 

ΜΕΤΟΧΟΙ (Απόδοση ΑΦΜ & άλλα στοιχεία)
Κατά τη σύσταση μιας ΑΕ, εάν οι μέτοχοι είναι αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, πρέπει να έχουν ελληνικό ΑΦΜ;

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 63577/13-06-18, άρθρο 4, παρ. 2, απαραίτητη προϋπόθεση για να συστήσει κάποιος εταιρεία αποτελεί η κατοχή ελληνικού ενεργού ΑΦΜ δυνάμενου να διενεργεί συναλλαγές με την έννοια που προσδιορίζονται από τις εκάστοτε Φορολογικές Διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν κατά τη στιγμή της σύστασης της εταιρείας.

 

Κατά τη σύσταση μιας ΑΕ, εάν οι μέτοχοι είναι αλλοδαπά νομικά πρόσωπα, πρέπει να έχουν ελληνικό ΑΦΜ;

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 63577/13-06-18, άρθρο 4, παρ. 2, απαραίτητη προϋπόθεση για να συστήσει κάποιος εταιρεία αποτελεί η κατοχή ελληνικού ενεργού ΑΦΜ δυνάμενου να διενεργεί συναλλαγές με την έννοια που προσδιορίζονται από τις εκάστοτε Φορολογικές Διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν κατά τη στιγμή της σύστασης της εταιρείας.

 

Ποια υπηρεσία εκδίδει ΑΦΜ για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα;

Σε περίπτωση που αλλοδαπό νομικό πρόσωπο είναι μέτοχος σε μία υπό σύσταση ΑΕ, το ΑΦΜ του αλλοδαπού νομικού προσώπου εκδίδεται από την ΥΜΣ του Επιμελητηρίου ή από τον Πιστοποιημένο ως ΥΜΣ Συμβολαιογράφο. Ο ενδιαφερόμενος στέλνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αλλοδαπή εταιρεία μαζί με τα δικαιολογητικά για την υπό σύσταση ΑΕ στο yms-ae@acci.gr. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά αναφέρονται στο εξής link https://www.acci.gr/acci/articles/article.jsp?categoryid=22329&context=103&globalid=36883&articleid=22328. Επιπλέον πρέπει να κατατίθενται συμπληρωμένα και τα έντυπα Μ3 και Μ7. Συνεπώς όταν μέτοχος της υπό σύστασης ΑΕ είναι Αλλοδαπό Νομικό Πρόσωπο χωρίς ελληνικό ΑΦΜ, η σύσταση της εταιρείας μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ΥΜΣ του Επιμελητηρίου ή Πιστοποιημένου Συμβολαιογράφου.

 

Ποια υπηρεσία εκδίδει ΑΦΜ για αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα;

Σε περίπτωση που αλλοδαπό φυσικό πρόσωπο είναι μέτοχος σε μία υπό σύσταση ΑΕ, το ΑΦΜ του αλλοδαπού φυσικού προσώπου εκδίδεται από την αρμόδια κατά περίπτωση ΔΟΥ. Η έκδοση του ΑΦΜ από τη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει προηγηθεί της σύστασης της ΑΕ.

 

Αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα μέτοχοι χρειάζονται άδεια διαμονής;

Εφόσον είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ που κατοίκουν στην Ελλάδα δεν απαιτείται. Αν προέρχονται από Τρίτη χώρα και διαμένουν στην χώρα μας ή προτίθενται να διαμείνουν απαιτείται κατάλληλη άδεια διαμονής ή αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής πρός τον αρμόδιο φορέα (σχετική νομοθεσία: Ν.4251/2014).

 

ΜΕΛΗ ΔΣ
Τα μέλη του 1ΟΥ ΔΣ πρέπει να έχουν ελληνικό ΑΦΜ;

Πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ όλα τα μέλη του ΔΣ. Η λήψη ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ πρέπει να έχει προηγηθει της σύστασης της ΑΕ και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διαδικασία σύστασης.

 

ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ ή/και ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ
Πως μπορεί να γίνει προέγκριση/ προκατοχύρωση επωνυμίας ή/και διακριτικού τίτλου για μελλοντική χρήση;

Σύμφωνα  με το άρθρο 104 του Ν.4635/2019 δίνεται η δυνατότητα προέγκρισης και δέσμευσης για διάστημα τριών μηνών μίας επωνυμίας ή/ και διακριτικού τίτλου στο «Ειδικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων Υπό Έγκριση» του ΓΕΜΗ και η έκδοση σχετικής βεβαίωσης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε επικείμενη σύσταση επιχείρησης ή σε σχετική τροποποίηση καταστατικού.
Για την καταχώριση της ανωτέρω προέγκρισης καταβάλλεται τέλος καταχώρισης στο ΓΕΜΗ 10 €, σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ. 1β του Ν.4635/2019 και τις σχετικές Υπουργικές αποφάσεις (για τα τέλη κάθε καταχώρισης στο ΓΕΜΗ).
Προκειμένου να προχωρήσετε σε προέγκριση/ προκατοχύρωση επωνυμίας ή/ και διακριτικού τίτλου ΑΕ στο ΓΕΜΗ παρακαλούμε αποστείλετε συμπληρωμένη την “Αίτηση Προέγκρισης Επωνυμίας ΑΕ στο ΓΕΜΗ” στο e-mail: yms-ae@acci.gr και θα ενημερωθείτε για την απαιτούμενη πληρωμή και τις περαιτέρω ενέργειες.

 

Πως γίνεται ο προέλεγχος/δέσμευση επωνυμίας μιας ΑΕ κατά τη σύστασή της;

Σε περίπτωση που δεν έχει προηγηθεί προέγκριση επωνυμίας ή/και διακριτικού τίτλου, ο προέλεγχος και η δέσμευση της επωνυμίας γίνεται κατά τη σύσταση χωρίς χρέωση,

  1. είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο σε αρχικό στάδιο της εφαρμογής e-ΥΜΣ όταν η σύσταση γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μιας στάσης e-ΥΜΣ,
  2. είτε από την αρμόδια Υπηρεσία του Επιμελητηρίου στην περίπτωση σύστασης μέσω της ΥΜΣ του Επιμελητηρίου,
  3. είτε από τον Συμβολαιογράφο ΥΜΣ αν η σύσταση πραγματοποιείται από Συμβολαιογράφο.

Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί προέγκριση της επωνυμίας, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος ή ο αρμόδιος Συμβολαιογράφος κατά την έναρξη της διαδικασίας σύστασης μέσω e-ΥΜΣ ή ΥΜΣ-Συμβολαιογράφος αντίστοιχα να αποστείλουν αίτημα αποδέσμευσης της προκατοχυρωμένης επωνυμίας ή/ και διακριτικού τίτλου στο e-mail: yms-ae@acci.gr, επισυνάπτοντας τη σχετική βεβαίωση, προκειμένου να μπορέσουν εν συνεχεία  να προχωρήσουν στη σύσταση.

Σε περίπτωση σύστασης μέσω της ΥΜΣ του Επιμελητηρίου απλά θα πρέπει η βεβαίωση προέγκρισης να υποβληθεί στην Υπηρεσία μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά όπως περιγράφονται εδώ.

 

Τι έγγραφο απαιτείται για τη συναίνεση-παραχώρηση επωνυμίας;

Σε περίπτωση που κατά την προέγκριση σας ζητηθεί συναίνεση για τη χρήση της επωνυμίας από ήδη εγγεγραμμένη εταιρεία, η συναίνεση ενδείκνυται να δίδεται ως εξής:

  • με Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου παραχώρησης επωνυμίας ή με Υπεύθυνη Δήλωση από τον νόμιμο εκπρόσωπο θεωρημένη με το γνήσιο υπογραφής του για ΑΕ
  • με υπεύθυνες δηλώσεις όλων των εταίρων με γνήσιο υπογραφής για προσωπικές εταιρείες (ΟΕ- ΕΕ) ή άλλες κεφαλαιουχικές (ΙΚΕ ή ΕΠΕ)

 

 

ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
Καταχωρήθηκε λάθος ΔOY. Τι πρέπει να κάνω;
  1. Στην περίπτωση που η σύσταση έγινε μέσω της Ε-ΥΜΣ (ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης) θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη ΔΟΥ που έχει καταχωρηθεί λανθασμένα για να προβεί στη διόρθωση και μετά με το ΓΕΜΗ για να γίνει και εκεί η σχετική διόρθωση.
  2. Στην περίπτωση που η σύσταση έγινε μέσω συμβολαιογράφου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ίδιο για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες

 

 

Κάποιο στοιχείο καταχωρήθηκε λανθασμένα. Τι πρέπει να κάνω;
  1. Στην περίπτωση που η σύσταση έγινε μέσω της Ε-ΥΜΣ (ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης) θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια Υπηρεσία ΓΕΜΗ για να σας καθοδηγήσουν.
  2. Στην περίπτωση που η σύσταση έγινε μέσω συμβολαιογράφου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ίδιο για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

 

Γιατί δε φαίνεται στην εφορία το ΔΣ;

Δεν έχουν εισαχθεί στην αντίστοιχη οθόνη της εφαρμογής με τον τίτλο (Στοιχεία για υπουργείο Οικονομικών) τα μέλη του ΔΣ με τις ιδιότητές τους. Για διόρθωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.

 

 

29/11/2021 ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ



 

  • 
ΓΕΜΗ