Ανακοινώσεις


Προοπτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομέα Α.Π.Ε. Αργεντινής.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών κάνει γνωστό στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Μπουένος Άιρες, ενημερώνει για τις προοπτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αργεντινή.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εκροής συναλλάγματος για εισαγωγές ενέργειας. Εξάλλου η αποδοτικότητα του ανέμου στα αιολικά πάρκα της Παταγονίας συγκρίνεται μόνο με εκείνη της Μογγολίας, ενώ η αντίστοιχη ηλιακή στον Βορρά της Αργεντινής κινείται στα επίπεδα της Σαουδικής Αραβίας.

Συνολικά εκτιμάται ότι η Αργεντινή, για να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές της ανάγκες, θα χρειαστεί εντός της προσεχούς δεκαετίας εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 20 GW, οι οποίες θα απαιτήσουν επενδύσεις της τάξης των 36 δις δολαρίων Η.Π.Α. Περί τα 15 δις από αυτά προϋπολογίζονται για την ενίσχυση της παραγωγής Α.Π.Ε. Η κυβέρνηση του κ. Macri έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας από Α.Π.Ε. σε ποσοστό 8% έως το τέλος του 2017 και σε ποσοστό 20% έως το 2025.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αργεντινής CAMMESA προχώρησε στην κατάρτιση του σχεδίου RenovAR, στο πλαίσιο του οποίου ήδη έλαβε χώρα ο Γύρος 1 τον Οκτώβριο του 2016 και ο Γύρος 1.5 το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο Γύρος 1 κατέληξε με έγκριση 17 επενδυτικών σχεδίων συνολικής ισχύος 1.109 MW (708 MW αιολικής ενέργειας και 400 ΜW ηλιακής ενέργειας), ενώ ο Γύρος 1.5 ενέκρινε 30 επενδύσεις συνολικής ισχύος 1.281,5 MW (765,4 MW αιολικής ενέργειας και 516,2 ΜW ηλιακής ενέργειας).

Εντός του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται πλέον η προκήρυξη του Γύρου 2 του σχεδίου RenovAR, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αφορά παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε. συνολικής ισχύος 1,5 με 2 GW.

Για τους έλληνες επιχειρηματίες που θα επιθυμούσαν να υποβάλλουν προσφορές, προτείνεται σαφώς η διερεύνηση της δυνατότητας συμμετοχής στον ανωτέρω διαγωνισμό από κοινού με εγχώριες εταιρείες. Το Γραφείο ΟΕΥ Μπουένος Άιρες είναι σε κάθε περίπτωση σε θέση να παράσχει περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες και βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων ελληνικών εταιρειών.

 

  • Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 005411 4805 1100, εσωτ. 132
ΦΑΞ: 005411 4806 4686, 4807 1798
Ηλ.Ταχυδρομείο: ecocom-buenosaires@mfa.gr
Website: http://www.agora.mfa.gr/ar127

21/08/2017 ΠΗΓΗ: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων



 

  • 
ΓΕΜΗ