Σημαντικές Ανακοινώσεις


Αναμενόμενα προβλήματα στο εμπόριο με την Κίνα, λόγω προσφάτων αποφάσεων της κινεζικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ΕΒΕΑ σας ενημερώνει ότι :

 

1.         Στον απόηχο του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και στο πνεύμα της εκεί κύριας εισήγησης του Κινέζου Προέδρου XiJinping, η κινεζική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει εντείνει τους απροειδοποίητους ελέγχους και προχωρά σε επιβολή ποινών που εκτείνονται έως και τη διακοπή της λειτουργίας ή ακόμα και την άσκηση διώξεων κατά των ιθυνόντων επιχειρήσεων που παραβιάζουν την νέα περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν διενεργηθεί παρόμοιοι έλεγχοι σε τριάντα (30) Επαρχίες της Κίνας, οι οποίοι κατέληξαν σε διαπίστωση διαφόρων ειδών παραβάσεων σε πλέον των 80.000 παραγωγικές μονάδες. Η πλειοψηφία των παραβάσεων διαπιστώθηκε σε Επαρχίες της Ανατολικής Κίνας, (Shandong, Henan, Hebei, Tianjin, Zhejiang, Jilin, Jiangsu, Guangdongκαι Πεκίνο), ενώ ορισμένες βιομηχανίες αναγκάζονται ακόμα και να μετεγκατασταθούν στην Ινδία ή το Μπαγκλαντές, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να ικανοποιήσουν τις παραγγελίες τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα Τύπου, οι παραγωγικοί τομείς που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από τις επιβαλλόμενες ποινές είναι η τσιμεντοβιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία ελαστικών, η βυρσοδεψία, η χημική βιομηχανία, οι μεταλλουργίες, η βιομηχανία πλαστικών και τα βαφεία.

Ειδικότερα για την τσιμεντοβιομηχανία, σημειώνεται πως έχουν ήδη δοθεί εντολές για κλείσιμο των μικρών μονάδων παραγωγής και την κατά το ήμισυ περικοπή των ημερών εργασίας μεγάλων μονάδων, μέχρι να καταστεί δυνατή η μετεγκατάστασή τους σε μη αστικοποιημένες περιοχές και σε μακρινή απόσταση από υδάτινους πόρους, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ποιότητά τους. Επίσης, οι τσιμεντοβιομηχανίες της Επαρχίας Hebei, η οποία περικλείει το Πεκίνο, υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους για τους τρεις χειμερινούς μήνες, πλην όσων δραστηριοποιούνται στην πόλη Tangshan, οι οποίες υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, από την 1η Οκτωβρίου τ.έ., έως την 31η Μαρτίου 2018 και μέχρι νεωτέρων οδηγιών. Στην Περιφέρεια Shandong αποφασίσθηκε η επί τετράμηνο διακοπή λειτουργίας των τσιμεντοβιομηχανιών ενώ, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, 91 τσιμεντοβιομηχανίες σε όλη την Κίνα υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, για την περίοδο 01/10/17-31/04/18. Προς το παρόν, οι συναφείς πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά ελπίζουμε πως θα διαλευκανθούν μελλοντικά.

Τέλος,  έχουν πληγεί σημαντικές ξένες επενδύσεις, όπως π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς προμηθευτές ανταλλακτικών που δεν πληρούσαν τους περιβαλλοντικούς νόμους αναγκάσθηκαν επίσης σε άμεσο κλείσιμο άνευ προειδοποίησης ή χορήγησης περιόδου χάριτος.

2.         Παράλληλα, η ανακοινωθείσα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) (G/TBT/N/CHN/1211, 18.06.2017, επισυνάπτεται προς πληρέστερη ενημέρωσή σας) απόφαση της Κίνας να απαγορέψει, από 01/01/2018, την εισαγωγή 24 προϊόντων που εντάσσονται στη γενικότερη κατηγορία των στερεών απορριμμάτων (solidwaste), για περιβαλλοντικούς επίσης λόγους, αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κινεζικής αγοράς.

Ειδικότερα, τα προϊόντα και οι αντίστοιχοι κωδικοί που εντάσσονται στην ως άνω κινεζική απόφαση περί απαγόρευση εισαγωγής, από 01/01/2018 είναι τα εξής:

 

1              2619000021         Σκουριές, σκουριές υψικαμίνων (άλλες   από εκείνες με μορφή σπυρωτής σκόνης), αποσφυροκοπήματα και άλλα απορρίμματα, που προέρχονται από την κατεργασία του χυτοσιδήρου του σιδήρου ή του χάλυβα, με περιεκτικότητα σε πεντοξείδιο του βαναδίου υψηλότερη του 20%

2              2619000029         Σκουριές, σκουριές υψικαμίνων (άλλες από εκείνες με μορφή σπυρωτής σκόνης), αποσφυροκοπήματα και άλλα απορρίμματα, που προέρχονται από την κατεργασία του χυτοσιδήρου του σιδήρου ή του χάλυβα, που περιέχουν βανάδιο

3              2620999011         Σκουριές, τέφρες και υπολείμματα (άλλα από εκείνα που προέρχονται από την κατεργασία του χυτοσιδήρου, του σιδήρου ή του χάλυβα) που περιέχουν άλλα μέταλλα ή τις ενώσεις τους, περιεκτικότητας σε πεντοξείδιο του βαναδίου υψηλότερης από 20%

4              2620999019         Σκουριές, τέφρες και υπολείμματα (άλλα από εκείνα που προέρχονται από την κατεργασία του χυτοσιδήρου, του σιδήρου ή του χάλυβα) που περιέχουν άλλα μέταλλα ή τις ενώσεις τους, περιεκτικότητας σε πεντοξείδιο του βαναδίου υψηλότερης του 10% και χαμηλότερης ή ίσης του 20%

5              3915100000         Απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα από πολυμερή του αιθυλενίου

6                              Μεμβράνες συσκευασίας από πολυμερή του αιθυλενίου

7              3915200000         Απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα από πολυμερή του στυρολίου

8              3915300000         Απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα από πολυμερή του χλωριούχου βινυλίου

9              3915901000         Απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα από πολυμερή του προπυλενίου, εκτός από απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα φιαλών από πολυμερή του προπυλενίου

10                           Απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα φιαλών από πολυμερή του προπυλενίου

11           3915909000         Απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα από άλλες πλαστικές ύλες, εκτός από απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα δίσκων από άλλες πλαστικές ύλες

12                           Απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα δίσκων από άλλες πλαστικές ύλες

13           4707900090         Άλλα χαρτιά και χαρτόνια για ανακύκλωση (απορρίμματα και αποκόμματα), στα οποία περιλαμβάνονται και τα μη ξεδιαλεγμένα απορρίμματα και κατάλοιπα.

14           5103109090         Άλλα αποχτενίδια από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας, επεξεργασμένα για την απομάκρυνση των φυτικών υλών (απανθρακωμένα)

15           5103209090         Άλλα απορρίμματα από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

16           5103300090         Άλλα απορρίμματα από χονδροειδείς τρίχες

17           5104009090         Ξεφτίδια από άλλο μαλλί ή από άλλες τρίχες εκλεκτής ποιότητας ή χονδροειδείς

18           5202100000         Απορρίμματα νημάτων βαμβακιού

19           5202910000         Ξεφτίδια από βαμβάκι

20           5202990000         Άλλα απορρίμματα από βαμβάκι

21           5505100000         Απορρίμματα από συνθετικές ίνες (στα οποία περιλαμβάνονται και τα απορρίμματα της κλώσης, τα απορρίμματα νημάτων και τα ξεφτίδια)

22           5505200000         Απορρίμματα από τεχνητές ίνες (στα οποία περιλαμβάνονται και τα απορρίμματα της κλώσης, τα απορρίμματα νημάτων και τα ξεφτίδια)

23           6310100010         Μη χρησιμοποιημένα ή νέα ράκη, σπάγκοι, σχοινιά και χοντρά σχοινιά, από υφαντικές ύλες, σε μορφή απορριμμάτων ή άχρηστων ειδών, διαλεγμένα

24           6310900010         Άλλα μη χρησιμοποιημένα ή νέα ράκη, σπάγκοι, σχοινιά και χοντρά σχοινιά, από υφαντικές ύλες, σε μορφή απορριμμάτων ή άχρηστων ειδών.

 

Σημειώνεται πως οι κατηγορίες 4707 [(«Χαρτιά και χαρτόνια για ανακύκλωση (απορρρίμματα και αποκόμματα)»] και 3915Απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα από πλαστικές ύλες»), έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας καθώς, το 2016, η αξία των αντίστοιχων ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε σε € 21,7 εκ. (6,6% του συνόλου) και € 1,6 εκ. (0,5% του συνόλου), αντίστοιχα.

Επίσης, σύμφωνα με την κινεζική Στατιστική Υπηρεσία, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων της κατηγορίας 4707, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 υπερδιπλασιάστηκε (αύξηση 113,7%), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και ανήλθε σε $ 35,9 εκ. Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αξία των ελληνικών εξαγωγών της κατηγορίας 3915 το ίδιο χρονικό διάστημα σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 87,4%, και διαμορφώθηκε σε € 1,8 εκ.

3.         Οι ανωτέρω εξελίξεις είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τόσο το κινεζικό εξωτερικό εμπόριο, όσο και την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της Κίνας.

  • Κατ’ αρχάς, όπως προαναφέρθηκε, πληθώρα κινεζικών επιχειρήσεων δεν τηρούν τις νέες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και αναγκάζονται να αναστείλουν ή διακόψουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εκτέλεση των παραγγελιών.
  • Επίσης, μετά τη θέση σε ισχύ της απόφασης για απαγόρευση των εισαγωγών των ανωτέρω προϊόντων, οι Έλληνες εξαγωγείς των προϊόντων των κατηγοριών 4707 και 3915, που εμπίπτουν στην απαγόρευση, θα αντιμετωπίσουν προφανώς σημαντικά προβλήματα και ίσως θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσουν από τώρα τις προσπάθειες αναζήτησης εναλλακτικών αγορών για τα προϊόντα τους.
  • Η απαγόρευση εισαγωγής χαρτονιού για ανακύκλωση ενδέχεται να επηρεάσει, έστω και βραχυπρόθεσμα, την κανονική προμήθεια των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε χαρτοκιβώτια και άλλα συναφή ήδη συσκευασίας, τόσο λόγω πιθανής έλλειψής τους, μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία της αγοράς, όσο και λόγω της αναμενόμενης αύξησης στις τιμές τους, εξαιτίας του έστω και παροδικού περιορισμού της παραγωγής. Σημειώνεται πως, στο Γραφείο μας έχουν περιέλθει πληροφορίες από εδώ επιχειρηματικούς παράγοντες για τουλάχιστον δέκα (10) περιπτώσεις καθυστερήσεων στην εκπλήρωση παραγγελιών, λόγω έλλειψης επαρκών ποσοτήτων υλικών συσκευασίας. Σε αυτή την περίπτωση και έως ότου αποκατασταθεί η αλυσίδα τροφοδοσίας στην κινεζική αγορά, καλό θα ήταν οι Έλληνες εισαγωγείς κινεζικών προϊόντων να διασφαλίζουν εκ των προτέρων την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας υλικών συσκευασίας και ει δυνατόν, να εντάσσουν συναφή ρήτρα στο συμφωνητικό συνεργασίας τους με τις κινεζικές παραγωγικές επιχειρήσεις.

4.         Ως είναι φυσικό, οι ανωτέρω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη μέχρι τούδε μηδενική παροχή πληροφοριών ή/και διευκρινήσεων από πλευράς της κινεζικής κυβέρνησης, έχουν θορυβήσει μεγάλο αριθμό κρατών που συναλλάσσονται με την Κίνα και διαβλέπουν τα προβλήματα που θα ανακύψουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Kατόπιν σχετικών πιέσεων από πλευράς  Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος δέχθηκε τη διοργάνωση ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους Αρχών στο Πεκίνο, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις αναφορικά με την γνωστοποίηση στον ΠΟΕ. Η εν λόγω συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί λία συντόμως και προτιθέμεθα σας τηρήσουμε άμεσα ενήμερους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο Ο.Ε.Υ στο Πεκίνο.

 

Διεύθυνση:No. 19 Guang Hua Lu, Chao Yang District, Beijing 100600, P.R. of China

Ωράριο (ώρα Ελλάδος): Θ:04.00-11.45, Χ:03.00-10.45

Τηλέφωνο:(008610) 85326718

ΦΑΞ: (008610) 85326738

Ηλ.Ταχυδρομείο: ecocom-beijing@mfa.gr

 

 

 

23/11/2017 ΠΗΓΗ: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων



 

  • 
ΓΕΜΗ