Ανακοινώσεις


Αποτελέσματα έρευνας μεταξύ ξένων επενδυτών στην Ουκρανία

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών κάνει γνωστό στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Γραφείο Ο.Ε.Υ.  Κιέβου απέστειλε  σχετικό έγγραφο με τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποίησε στην Ουκρανία - μεταξύ των ξένων επενδυτών στην χώρα - η εταιρεία επενδύσεων Dragon Capital - σε συνεργασία με την European Business Association, τον κορυφαίο συλλογικό φορέα εκπροσώπησης και υποστήριξης των ξένων (κυρίως ευρωπαϊκών)επιχειρήσεων και το Center for Economic Strategy, ερευνητικό ινστιτούτο της χώρας.

Η έρευνα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα επενδυτικά ή εξαγωγικά.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να αποδοθούν ως παρακάτω:

Εμπόδια στην χώρα:
Η διαδεδομένη διαφθορά είναι το # 1 εμπόδιο στις ξένες επενδύσεις για τρίτη συνεχή χρονιά, ακολουθούμενη από την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη. Το ασταθές χρηματοπιστωτικό σύστημα και νόμισμα κινήθηκε στην θέση  #3 από # 5 πέρυσι.
∙ Τα κορυφαία 3 εμπόδια αφορούν τόσο έμμεσες όσο και άμεσες επενδύσεις.
"Η στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία" έπεσε στην θέση # 5 το 2018 από το # 3 το 2016.

Χρονοδιάγραμμα επενδύσεων:
∙ Μόνο το 28% των ξένων επενδυτών πιστεύει ότι τώρα είναι ο βέλτιστος χρόνος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ενώ το 64% προτιμά να περιμένει μέχρι τις εκλογές.

Θετικοί παράγοντες στην χώρα:
∙ Ο αγώνας κατά της διαφθοράς και η αποκατάσταση της δικαστικής εξουσίας θα επηρεάσει θετικά τις αντιλήψεις τόσο των άμεσων επενδυτών όσο και των επενδυτών χαρτοφυλακίου.
∙ Οι άμεσοι επενδυτές ανέφεραν επίσης απτή πρόοδο στο διαχωρισμό της πολιτικής από τις επιχειρήσεις. Οι επενδυτές χαρτοφυλακίου θα εκτιμούσαν την ταχεία ολοκλήρωση ενός νέου προγράμματος του ΔΝΤ μετά τις εκλογές.

Αρνητικοί παράγοντες στην χώρα:
∙ Οι άμεσοι επενδυτές θεωρούν την απόκλιση από τις δημοκρατικές αξίες και ενδεχόμενη χρεοκοπία ως βασικούς αρνητικούς παράγοντες. Οι επενδυτές χαρτοφυλακίου θα αντιδρούσαν αρνητικά σε ενδεχόμενη χρεοκοπία και σε εκδήλωση πολιτικής επιρροής σε ανεξάρτητους θεσμούς κατά της διαφθοράς ή στην κεντρική τράπεζα.

Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ.

28/09/2018 ΠΗΓΗ: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων


DOWNLOADS
2018_InvestorSurveyResults_Presentation_F-801841050.pdf

 

  • 
ΓΕΜΗ