Γραφείο Τύπου   /   Δελτία Τύπου


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΔΕΜΕΔ ΓΙΑ BULLYING

 IDEMED-book_F-545402848.jpg

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΕΒΕΑ και του ΙΔΕΜΕΔ (Ινστιτούτο Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ξενοδοχείο KingGeorge για την παρουσίαση της διαδραστικής συλλεκτικής κασετίνας «Η Δώρα και το δώρο της», με θέμα τη σχολική διαμεσολάβηση, τη μέθοδο αντιμετώπισης του bullying,  που περιλαμβάνει το CD με την ιστορία του παιδικού βιβλίου σε αφήγηση του Γρηγόρη Βαλτινού και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη καθώς και ειδικά σχεδιασμένο παιχνίδι βασισμένο στην ιστορία του βιβλίου.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ) και συγγραφέας είναι η Δικηγόρος, Διαιτητής, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών και Γενική Γραμματέας του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. κ. Αλεξία Κουκκουλλή.

 

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Ε.Β.Ε.Α. και του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ., που στόχο έχει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του  κλιμακούμενου κοινωνικού προβλήματος της ενδοσχολικής βίας γνωστού ως bullying μέσω της σχολικής διαμεσολάβησης. Το Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. με προσήλωση στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών εγκύπτει στο ζήτημα του bullying με ευαισθησία στα παιδιά και τους συστήνει την Δώρα, την πρώτη Σχολική Διαμεσολαβήτρια, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και δράσεις μέχρι σήμερα.

 

Το εγχείρημα αυτό έχει τύχει σημαντικής αποδοχής από το σύνολο της κοινωνίας αλλά και εξεχουσών προσωπικοτήτων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν στους μεγάλους αλλά και μικρούς φίλους της Δώρας που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, η Σύζυγος της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, ο κορυφαίος Έλληνας σταρ Σάκης Ρουβάς και ο διακεκριμένος ηθοποιός και αφηγητής του βιβλίου Γρηγόρης Βαλτινός.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Μέσα από την αξιοποίηση της Διαμεσολάβησης, θέλουμε να καταστήσουμε τα ίδια τα παιδιά, αλλά και τους δασκάλους και τις οικογένειες ικανούς να ανιχνεύουν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά σχολικής βίας.Το συντονισμό αυτού του εγχειρήματος ανέλαβε η Γενική Γραμματέας του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ., η κ. Αλεξία Κουκκουλλή. Η οποία, εκτός από έμπειρη δικηγόρος και διαιτητής, είναι και ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Δεν διαθέτει μόνο τη γνώση, αλλά και την όρεξη, τον ενθουσιασμό, την αφοσίωση και τη δημιουργικότητα, που απαιτεί η επαφή με τα παιδιά και τους νέους. Δέσμευση όλων μας στο Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε τη νέα γενιά, τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες του αύριο, σε επαφή με τις εναλλακτικές επίλυσης των διαφορών τους. Πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο προσδίδουμε αξία στην ενήλικη ζωή τους, ότι συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας.»

 

Η Σύζυγος της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σίσσυ Παυλοπούλου δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά είμαι εδώ, γιατί δεν μπορούμε να στερηθούμε την υποστήριξη κανενός για ότι αφορά το "παιδί".  Όπου υπάρχει δράση για "παιδί", όπου υπάρχει ανάγκη να υποστηρίξουμε το παιδί σε οποιαδήποτε φάση της ζωή του ή του προβλήματος που αντιμετωπίζει, πρέπει να είμαστε εκεί, παρόντες, εμείς οι μεγάλοι.  Δεν γινόταν, λοιπόν, να με αφήσει αδιάφορη η καταπληκτική προσπάθεια της Αλεξίας που είναι ήδη επιτυχημένη, αλλά βλέπω ότι έχει μέλλον, εξέλιξη άρα θα είμαστε αρκετές φορές μαζί για να παρακολουθούμε όλη αυτή την δράση, την αξιοθαύμαστη δράση.”

 

Ο κορυφαίος Έλληνας σταρ, Σάκης Ρουβάς, πριν την μοναδική απόδοση των αποσπασμάτων του βιβλίου, που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους δημιουργώντας έναν πολύ ιδιαίτερο και ζεστά ανθρώπινο διάλογο με το ακροατήριο σχολίασε:

 

«Βρίσκομαι εδώ, όπως καταλαβαίνετε, με το ρόλο του πολύτεκνου πατέρα.   Υπάρχει κάποιος που έχει περισσότερα από τέσσερα παιδιά εδώ; Εσείς.....Συγχαρητήρια.....Πολλά Συγχαρητήρια.....και κυρίως σε εσάς που είστε  μητέρα για το μεγάλο έργο που κάνετε. Εγώ θαυμάζω πάρα πολύ τη σύζυγό μου, παρόλο που βρίσκομαι εκεί πάντα στο πλευρό της, καταλαβαίνω πόσο δύσκολο έργο επιτελείτε οι μητέρες.  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. 

 

Το bullying είναι κάτι που αφορά κυρίως τα παιδιά μας, αλλά και όλη την κοινωνία.  Η Δώρα και το Δώρο της μας συστήνει τη Δώρα την πρώτη σχολική Διαμεσολαβήτρια, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική!  Είναι μία φίλη που μπορούμε να γνωρίσουμε στα παιδιά μας και να τους δείξουμε τον τρόπο μέσα από τον οποίο μπορούν να διαχειρίζονται τις διάφορες κρίσεις, τις διάφορες συγκρούσεις που έχουν μέσα στο χώρο του σχολείου, αλλά όχι μόνο και έξω από αυτόν.  Σε αυτήν την πάρα πολύ ευαίσθητη ηλικία που βρίσκονται αλλά και γιατί όχι και σαν ενήλικες.  

 

Νιώθω ευγνωμοσύνη που ήρθε στο δρόμο μου αυτό το βιβλίο και γνώρισα τη Δώρα, που από σήμερα είναι και δική μου φίλη.  Είναι πάρα πολύ χρήσιμο και σκοπεύω να το εφαρμόσω κυρίως στα παιδιά μου αλλά και γιατί όχι στα παιδιά που έρχομαι σε επικοινωνία τόσο ευρέως, γιατί έχω μεγάλη επικοινωνία με τα παιδιά έχω αυτή τη χαρά και θα χαρώ πάρα πολύ, όποτε μου δοθεί η ευκαιρία να τους περάσω αυτό το μήνυμα της Δώρας, μάλλον να τους συστήσω τη Δώρα, γιατί εκείνη κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά.”

 

Ο διακεκριμένος ηθοποιός και αφηγητής της ιστορίας του βιβλίου στο CD  Γρηγόρης Βαλτινός που έδωσε φωνή στη Δώρα, την πρώτη Σχολική Διαμεσολαβήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το έκανα με μεγάλη χαρά γιατί "scriptamanent" -ό,τι καταγράφεται μένει-και χαίρομαι πάρα πολύ που αυτό το δημιούργημα είτε σαν βιβλίο είτε σαν ήχος, σαν αφήγηση, σαν μουσική, θα περάσει στα παιδιά και θα περάσει ακόμη και στους γονείς.  Είναι πάρα πολύ σπουδαίο από την θέση του ο καθένας να αφήνει ένα λιθαράκι.  Αυτό προσπάθησε να κάνει η κ. Κουκκουλλή αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όλοι και η χαρά μου σήμερα είναι πολύ μεγάλη που είμαι ανάμεσά σας και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς του σημαντικούς ανθρώπου που δίνουν κύρος στην σημερινή εκδήλωση υποστηρίζοντας αυτό το τόσο μεγάλο έργο που προσπαθούν να ξεκινήσουν κάποιοι άνθρωποι στην πατρίδα μας.»

 

Η συγγραφέας του βιβλίου κ. Αλεξία Κουκκουλλή ιδιαίτερα συγκινημένη δήλωσε στον χαιρετισμό της:

 

«Το εγχείρημα για εμένα που δεν είμαι παιδαγωγός ή ψυχολόγος αλλά Δικηγόρος με εξειδίκευση στο εμπορικό και εταιρικό δίκαιο, έναν κλάδο που δεν χαρακτηρίζεται από ρομαντισμό ή ευαισθησία, υπήρξε σημαντική πρόκληση. Μια πρόκληση όμως που πραγμάτωνε ένα σημαντικό όραμα! Να βοηθήσει τα παιδιά, που πολύ σύντομα θα είναι οι επόμενοι πολίτες, να αγκαλιάσουν μια μέθοδο που μπορεί να αντιμετωπίσει και να δώσει διέξοδο σε ένα ζήτημα το οποίο όταν το βιώνουν πληγώνονται, αλλοτριώνονται, απελπίζονται.Ένα πρόβλημα το οποίο εμπλέκει όλη την οικογένεια και ασφαλώς απαιτεί προσοχή και την κατάλληλη διαχείριση από τους εκπαιδευτικούς. 

 

Η Δώρα οραματίστηκα να είναι κάτι ουσιαστικότερο από την ηρωίδα ενός βιβλίου. Η Δώρα μου, είναι η πρώτη σχολική Διαμεσολαβήτρια!

 

Τον Μάρτιο του 2016 σας συνέστησα την Δώρα, την ηρωίδα του βιβλίου μου και απόψε σας παραδίδω την πρώτη σχολική Διαμεσολαβήτρια με την ευχή και την ελπίδα να την αγαπήσετε όσο και εμείς και να γίνει η δική σας Δώρα και το δώρο της η διέξοδος που θα μας χαρίζει μέσα στο σχολικό περιβάλλον ευτυχισμένα παιδιά.»

 

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο δημοσιογράφος και Διευθυντής ψηφιακών μέσων της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κ. Χρήστος Μπάρλας, ο οποίος με πηγαιότητα και αμεσότητα κατάφερε να μεταφέρει στο κοινό τα κομβικά μηνύματα της Δώρας αλλά και να συνδράμει με μοναδικό τρόπο τους ξεχωριστούς συμμετέχοντες στην καλύτερη διαχείριση του σημαντικού έργου που επιτελούσαν. Η συμβολή του στην δημιουργία ξεχωριστού κλίματος καθοριστική.

21/12/2018 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ