Οργάνωση ΕΒΕΑ   /   Διεύθυνση Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων   /   Τμήμα Διεθνών Σχέσεων   /   Ανακοινώσεις Τμήματος Διεθνών Σχέσεων


Αλλεπάλληλες εξαπατήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών από Ουκρανούς «εμπόρους» pellets και άλλων προϊόντων.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών κάνει γνωστό στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου μας ενημέρωσε με σχετική επιστολή ότι επανειλλημένα τους έχουν απασχολήσει περιπτώσεις Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι τυγχάνουν εξαπάτησης από ουκρανικές «εξαγωγικές» επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα των πέλλετς θέρμανσης.

Λόγω της αυξανόμενης χρήσης του προιόντος αυτού στην χώρα μας έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν προμηθευτές στην Ουκρανία μέσω του διαδικτύου. Ουκρανικές επιχειρήσεις τούς δελεάζουν με ιδιαίτερα δελεαστικές οικονομικές προσφορές, τις οποίες οι έλληνες επιχειρηματίες αποδέχονται και προκαταβάλλουν μέρος ή και το σύνολο της οφειλής αναμένοντας την άφιξη του προϊόντος στην Ελλάδα. Στην συνέχεια η ουκρανική εταιρεία (ή η επίσης ουκρανική μεταφορική εταιρεία που αναλαμβάνει την μεταφορά) επικαλούνται διάφορα προσκόμματα, συνηθέστερα την ανάγκη πληρωμής κάποιου επιπλέον ποσού ως «ασφάλιση» του προϊόντος. Τα ποσά που ζητούνται για «ασφάλιση» είναι υπέρογκα σε σχέση με αυτά που ισχύουν στην ασφαλιστική πρακτική.

Το σύνολο της επικοινωνίας κατά την διάρκεια αυτής της συναλλαγής πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου, ενίοτε χωρίς καμμία προφορική επικοινωνία. Η υπόθεση καταλήγει στο Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου με αίτημα της ελληνικής επιχείρησης, η οποία αναζητεί την ουκρανική εταιρεία.

Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις οι ουκρανικές εταιρείες δεν υφίστανται. Προέκυψε περίπτωση συναλλαγής με εταιρεία με έδρα σε περιοχή που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καν δυνατότητα οποιασδήποτε εμπλοκής των ουκρανικών αρχών, πόσο μάλλον του Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου. Παρατηρείται επίσης περίπτωση αντιγραφής ολόκληρης ιστοσελίδας νόμιμης επιχείρησης με αλλαγή μόνον του ονόματος του συνδέσμου και των στοιχείων επικοινωνίας (αντικατάσταση σταθερού τηλεφώνου με φαξ και κινητό, στο φαξ δεν μπορεί καν να μιλήσει κανείς ενώ το κινητό δεν απαντά).

Κατά την διάρκεια πρόσφατης παρόμοιας συναλλαγής έλληνας επιχειρηματίας φαίνεται να έχασε περίπου 12.000 €. Στην περίπτωση αυτή η ουκρανική επιχείρηση «λειτουργούσε» μέσω θυγατρικής στην Λετονία και στην αναζήτηση της ενεπλάκη και η Πρεσβεία Ρίγα.

Συνιστάται στις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν την εισαγωγή πέλλετς ή άλλων προϊόντων από την Ουκρανία τα παρακάτω:

1.            να επικοινωνούν με το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου για την προμήθεια στοιχείων φερέγγυων Ουκρανών προμηθευτών και την εν γένει επιβεβαίωση στοιχείων προμηθευτών που ευρέθησαν από το διαδύκτιο,

2.            να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εκτίμηση δελεαστικών προσφορών με χαμηλή τιμή πώλησης πέλλετς, τις οποίες λαμβάνουν μέσω του διαδικτύου, κατόπιν μόνο περιορισμένης επικοινωνίας με την ουκρανική πλευρά,

3.            να ελέγχουν στην σχετική επικοινωνία με την ουκρανική πλευρά την ύπαρξη:

α. αριθμού εγγραφής στο εμπορικό μητρώο (στην κυριλλική σημαίνεται με τα αρχικά ЕДРПОУ)

β. αριθμού ΦΠΑ (εφ’ όσον υπάρχει, προκύπτει με προσθήκη κάποιων ψηφίων στον κωδικό ЕДРПОУ)

γ. για τα φυσικά πρόσωπα ισχύει παρόμοιος κωδικός ΑΦΜ (Идентификационный код)

Επισημαίνεται τέλος οτι η ύπαρξη νομότυπης επιχείρησης δεν αποκλείει την πραγματοποίηση απάτης γι αυτό και χρειάζεται πάντα προσοχή στις συμφωνίες ποσών και τρόπων πληρωμών.

 

Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου

Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 09.00-17.00

Τηλέφωνο: (0038044) 254 3750, 254 3763

ΦΑΞ: (0038044) 254 5321

Ηλ.Ταχυδρομείο: ecocom-kiev@mfa.gr

10/05/2019 ΠΗΓΗ: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων



 

  • 
ΓΕΜΗ