ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ
ΕΦΗΜ.: REAL NEWS
Ημερ. Δημοσ.: 16/6/2019
Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΖΗΤΑΜΕ ΜΕΙΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Την εφαρμογή ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, με λιγότερους φόρους και κίνητρα για νέες επενδύσεις, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, η επιλογή κυβέρνησης φιλικότερης προς τις επιχειρήσεις αποτελεί το ζητούμενο των επικείμενων εκλογών προκειμένου η χώρα να βγει ουσιαστικά από την κρίση.
Βρισκόμαστε πολύ κοντά στις εθνικές εκλογές. Θεωρείτε ότι είναι ζήτημα προγραμματικών θέσεων των κομμάτων η επιλογή κυβέρνησης φιλικότερης προς τις επιχειρήσεις;
Το δίχως άλλο. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν ποιοτικές διαφορές στα προγράμματα των κομμάτων που συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.
Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, ως επιχειρηματικός κόσμος, αυτό που επιζητούμε είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα απελευθερώσει την αγορά και θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις. Επιζητούμε μία κυβέρνηση που θα πιστεύει στη δύναμη της επιχειρηματικότητας που θα μας δώσει κίνητρα για να κάνουμε τις επιχειρήσεις μας ισχυρότερες και να προσφέρουμε έτσι καινούριες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να δοθεί το σύνθημα ότι χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς άλλα προσκόμματα δημιουργείται ένα ευνοϊκό κλίμα για την αγορά.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα υψηλής φορολογίας. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει και τι προτείνετε;
Προτείνουμε τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή έως 15% προκειμένου να καταστεί το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων.
Προτείνουμε τη μείωση του υπάρχοντος κανονικού συντελεστή ΦΠΑ στο 20% και σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%.
Ωστόσο η μείωση της φορολογίας θα πρέπει να συνδυαστεί και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελούν βραχνά, ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με τρεις πυλώνες ασφάλισης.
Ο τρίτος πυλώνας θα πρέπει να αποτελείται από τις ατομικές αποταμιεύσεις, με ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τους ασφαλισμένους και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Για την πορεία προς την ανάπτυξη απαιτείται ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί το χρηματοδοτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις;
Ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα είναι αυτό της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, αλλά και του υψηλού κόστους δανεισμού.
Αν δεν εξυγιανθούν οι ελληνικές τράπεζες κι αν δεν βελτιωθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα εξακολουθήσει να είναι εξαιρετικά δύσκολη και το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων θα παραμείνει συγκριτικά υψηλό.
Χωρίς υγιείς τράπεζες, χωρίς νέες πιστώσεις, χωρίς ανταγωνιστικά επιτόκια δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να επιτελέσουν το πραγματικό τους έργο που δεν είναι άλλο από το να χρηματοδοτούν παραγωγικές επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πρωτίστως απαιτείται πολιτική σταθερότητα που θα δώσει και το σήμα στις διεθνείς αγορές ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει.
Μία τέτοια τάση, ευτυχώς, ήδη διαφαίνεται και το αν θα συνεχιστεί η τάση αυτή, εκτιμώ, ότι θα είναι απόρροια των ενεργειών της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή.
Επιτέλους, τα λόγια πρέπει να γίνουν έργα.
Οι επιχειρήσεις θέλουν ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής τέτοιο που θα αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξή τους.
Και η πολιτική αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς χρονοτριβές.
Όροι Χρήσης |
Πολιτική Ασφάλειας |
Πολιτική Απορρήτου
Designed & Developed by Knowledge Broadband Services , Powered by e-boss