Ανακοινώσεις


Νέοι ισχύοντες κανονισμοί στο Κατάρ για εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα

Το ΕΒΕΑ σας ενημερώνει, μετά από σχετική ενημέρωση από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα, ότι το Κατάρ έθεσε σε εφαρμογή νέους εθνικούς κανονισμούς σχετικά με τις εξαγωγές στη χώρα γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα εν λόγω μέτρα αυστηροποιούν, από 01.06.2019, τις προϋποθέσεις για εισαγωγές γάλακτος υψηλής παστερίωσης (UHT) και λευκών τυριών, υπερβαίνοντας μάλιστα τις απαιτήσεις των διεθνών κανόνων για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Προς πλήρη ενημέρωση σας επισυνάπτεται σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Κατάρ. Επισημαίνονται ενδεικτικά τα εξής μέτρα, μη δασμολογικού χαρακτήρα:

(Α) Για όλα τα γάλατα υψηλής παστερίωσης: θα πρέπει (α) να έχουν παρασκευαστεί

μόνο από φρέσκο γάλα, (β) να έχει προστεθεί στο γάλα βιταμίνη Α και D με αντίστοιχη σήμανση στην ετικέτα του προϊόντος ή προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων / πιστοποιητικών από τους αρμόδιους φορείς της χώρας προέλευσης, (γ) η διάρκεια ζωής (shelf life) να μην υπερβαίνει τους 3 μήνες και να έχει τουλάχιστον το 80% αυτής (ήτοι 2 μήνες και 12 ημέρες) κατά τη στιγμή που το προϊόν φθάνει στο σημείο εισαγωγής στη χώρα, (δ) να αναγράφεται η χώρα προέλευσης στην ετικέτα της εμπρόσθιας πλευράς του προϊόντος.

(Β) Για όλα τα λευκά τυριά (λ.χ. φέτα), φρέσκες κρέμες γάλακτος και κρέμες γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση: η διάρκειας ζωής τους (shelf life) θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 45 ημέρες.

(Γ) Για όλα τα λευκά τυριά και «γαλακτοκομικά» προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά ή είναι παρασκευασμένα από άλλου τύπου γάλακτος: θα πρέπει (α) να είναι με χαμηλά λιπαρά, (β) η χρήση φυτικών λιπαρών θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος (γ) τα μακράς διάρκειας προϊόντα θα πρέπει να έχουν διάρκεια ζωής (shelf life) τουλάχιστον το 80% αυτής (ήτοι 2 μήνες και 12 ημέρες) κατά τη στιγμή που το προϊόν φθάνει στο σημείο εισαγωγής στη χώρα.

(Δ) Εξαιρούμενα προϊόντα από τα προαναφερθέντα: (α) βρεφικά γάλατα, (β) βιολογικό (organic) γάλα και βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, (γ) γάλα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη (δ) κατσικίσιο γάλα, άλλα γάλατα εκτός από αγελαδινό γάλα, (ε) γλυκαντικά με βάση το γάλα.

(Ε) Τα προϊόντα θα πρέπει να προέρχονται από χώρες που έχουν πιστοποιηθεί ως μη θιγείσες από ασθένειες στην κτηνοτροφική παραγωγή (FMD - ΟΙΕ).

Επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα, μπορούν να απευθύνονται στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα και στο εμπορικό τμήμα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής (ΕΥΕΔ) της Ε.Ε. στο Ριάντ, προωθώντας σύντομη περιγραφή του προβλήματος τους.

Στοιχεία επικοινωνίας:

(α) Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα, Δ/νση: P.O.Box 15721 Doha-Qatar, τηλ.: (00974) 44128150, φαξ: (00974) 44128160, email: gremb.doha@mfa.gr

(β) Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής (ΕΥΕΔ) της Ε.Ε. στο Ριάντ: Δ/νση: Al-Maathar, Thabet al-Loghawi Street, villa 25, P.O. Box 65995, Riyadh 11566, Kingdom of Saudi Arabiaτ, τηλ.: + 966 11 4827057, φαξ.: +966 11 482 1427, email.: Delegation-Saudi- Arabia@eeas.europa.eu.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν σχετική ενημέρωση και από τον ακόλουθο σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: https://madb.europa.eu/madb/sps_barriers_details.htm?isSps=true&barrier_id=14942

09/09/2019 ΠΗΓΗ: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων



 

  • 
ΓΕΜΗ