Ανακοινώσεις


Νέα Κορεατική Νομοθεσία περί ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών και επιπτώσεις για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Το ΕΒΕΑ σας ενημερώνει, μετά από σχετική ανακοίνωση από το Γρεφείο Ο.Ε.Υ. στη Σεούλ, ότι το Κοινοβούλιο της Νοτίου Κορέας υπερψήφισε, με συνοπτικές διαδικασίες, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο τροποποιεί ριζικά τις διαδικασίες ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών τροφίμων-ποτών (Act on the Promotion of Saving and Recycling of Resources). Η εφαρμογή του ως άνω νόμου ξεκινά από τις 25 Δεκεμβρίου 2019 και ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τα εισαγόμενα προϊόντα που χρησιμοποιούν γυάλινες συσκευασίες.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε γυάλινη συσκευασία θα λαμβάνει ένα χαρακτηρισμό που θα περιγράφει την συνολική δυσκολία ανακύκλωσής της: Excellent/Good/Normal/Difficult. Ο χαρακτηρισμός “Difficult” θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά σε ένα στίκερ που θα επικολληθεί στην συσκευασία, ενώ η αναγραφή των τριών άλλων κατηγοριών θα είναι προαιρετική.

Από την ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου, που θα τεθεί ο νόμος αυτός σε ισχύ, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος εννέα (9) μηνών (έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2020), κατά την διάρκεια της οποίας οι Κορεάτες εισαγωγείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτοαξιολόγηση (self-evaluation) των συσκευασιών, με την βοήθεια εξειδικευμένων εγχώριων φορέων (έναντι αμοιβής, φυσικά) και με βάση στοιχεία που θα τους παράσχει ο αλλοδαπός εξαγωγέας. Τα στοιχεία αυτά αφορούν:

1.Την γυάλινη συσκευασία. Εάν το μπουκάλι ή το δοχείο δεν είναι διαφανές (clear bottle) και/ή είναι έγχρωμο, η κατάταξη ανακύκλωσης είναι αυτομάτως “Difficult”.

2.Το καπάκι. Εάν είναι δύσκολο να αφαιρεθεί ή να ανακυκλωθεί (τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί), η κατάταξή του θα είναι “Difficult”.

3. Η ετικέτα. Εάν δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από την γυάλινη συσκευασία ή δεν είναι φτιαγμένη 100% από χαρτί, μπορεί επίσης να χαρακτηρισθεί ως “Difficult”.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτοαξιολόγησης στις 24/9/2020, θα υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο έξη (6) μηνών για την επικόλληση των σχετικών στίκερς.

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι, ακόμη και αν ένα μόνο από τα ανωτέρω συστατικά της συσκευασίας χαρακτηρισθεί ως “Difficult”, τότε το σύνολο της συσκευασίας χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως “Difficult”. Στην περίπτωση αυτή, προκειμένου να εισαχθεί το προϊόν στη Νότιο Κορέα, θα πρέπει να καταβληθεί περιβαλλοντικός φόρος επί της αξίας CIF, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά θα οριστεί με διοικητική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και πληροφορίες αναφέρουν ότι δύναται να φτάσει το 30%.

Εννοείται ότι μια επιπλέον επιβάρυνση τέτοιου βεληνεκούς του εισαγόμενου προϊόντος συν το κόστος της αξιολόγησης της συσκευασίας προβλέπεται να επιβαρύνει υπέρμετρα την ήδη υψηλή τιμή λιανικής πολλών εισαγόμενων προϊόντων, παρά την Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε. - Νοτίου Κορέας.

Ιδιαίτερα ανησυχητική παρουσιάζεται η κατάσταση για το κρασί (αλλά και για την μπύρα και το ουίσκι), καθώς πρακτικά όλες οι φιάλες του κρασιού είναι αδιαφανείς ή ημιαδιαφανείς και έγχρωμες, προκειμένου να προστατεύσουν το περιεχόμενο από την οξείδωση που προκαλούν οι ακτίνες του ηλίου. Η εκτίμηση της Ένωσης Εισαγωγέων Κρασιού και Οινοπνευματωδών Ποτών Νοτίου Κορέας (Korea Wines and Spirits Importers Association - KWSIA) είναι ότι όλες οι συσκευασίες του εισαγόμενου κρασιού θα χαρακτηρισθούν ως “Difficult” και θα κληθούν να καταβάλλουν τον ως άνω υψηλό περιβαλλοντικό φόρο.

Σημειώνουμε, εξάλλου, ότι τα εγχωρίως παραγόμενα αλκοολούχα ποτά (soju, μπύρα), παρότι πωλούνται σε εξίσου αδιαφανή και χρωματιστά μπουκάλια (τα μπουκάλια του δημοφιλέστατου soju είναι συνήθως σκούρα πράσινα ή καφέ), εξαιρούνται τόσο από την διαδικασία αυτοαξιολόγησης όσο και από την επιβολή περιβαλλοντικού φόρου, με την αιτιολογία ότι οι συσκευασίες τους συνήθως επιστρέφονται, και, αφού καθαριστούν και απολυμανθούν, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν έως δέκα (10) φορές.

Επιπρόσθετα, η νέα νομοθεσία απαγορεύει εξολοκλήρου την εισαγωγή στην Κορέα προϊόντων που χρησιμοποιούν τις ακόλουθες συσκευασίες:

1. PVC Bottles,

2. 'Εγχρωμα PET Bottles,

3 .PET Bottles με αυτοκόλλητα και ετικέτες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με θερμική επεξεργασία (thermal alkali).

Συνιστάται στις Ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, και ιδίως τις οινοπαραγωγικές, να έλθουν άμεσα σε επαφή με τους Κορεάτες εισαγωγείς τους και να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα επιφέρει στην εγχώρια αγορά η νέα νομοθεσία.

Θα ήταν ενδεχομένως δόκιμο για τις Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, των οποίων οι αδιαφανείς/έγχρωμες συσκευασίες είναι περισσότερο αισθητικό χαρακτηριστικό παρά προστατευτικό του περιεχομένου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο στροφής τους προς καθαρές φιάλες.

 

 Περισσότερες πληροφορίες:

 Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σεούλ

 Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 03.00-11.30

 Τηλέφωνο: +82-2-7291397

 ΦΑΞ: +82-2-7291402

 Ηλ.Ταχυδρομείο: ecocom-seoul@mfa.gr

 

07/10/2019 ΠΗΓΗ: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων



 

  • 
ΓΕΜΗ