Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Οι εξαγωγές μοχλός ανάπτυξης

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 28/2/2020

 

Οι εξαγωγές μοχλός ανάπτυξης

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή στο πλαίσιο του στόχου για αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας και για τη διαμόρφωση συνθηκών ταχύτερης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, μετά την κρίση. Τα τελευταία χρόνια, η εξωστρέφεια λειτούργησε, για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, ως αντίδοτο απέναντι στις συνέπειες της ύφεσης, κυρίως απέναντι στην κάθετη πτώση της εγχώριας ζήτησης. Οι θετικές εξαγωγικές επιδόσεις των τελευταίων ετών δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική δυναμική, η οποία κλιμακώθηκε με τις επιδόσεις – ρεκόρ του 2018 ενώ διατηρήθηκε και στη διάρκεια του 2019, παρά την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος. Τη χρονιά που πέρασε, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ήταν ο κύριος μοχλός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας, φθάνοντας σε αξία τα 33,80 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στην αύξηση του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών στη διεθνή αγορά κατά 11% στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο ΑΕΠ κατά περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ του 2009 και του 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο επόμενο διάστημα, στηρίζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, τόσο στο εγχώριο όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Παράγοντες όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι εκτιμήσεις για χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το διεθνές εμπόριο, λόγω της ανόδου του εμπορικού προστατευτισμού, η συνέχιση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία των ελληνικών εξαγωγών στη διάρκεια του 2020.

Στο εσωτερικό περιβάλλον, η επιταχυνόμενη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας καθώς και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, δημιουργούν ευνοϊκότερο κλίμα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Θετικά επιδρούν, επίσης, οι κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, για τη μείωση της φορολογίας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ωστόσο, η προσπάθεια για τον εξωστρεφή μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται να συνεχιστεί. Η περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ, η ενίσχυση της παραγωγικότητας των εξωστρεφών κλάδων και η διεύρυνση της βάσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, η αύξηση της διαφοροποίησης και του τεχνολογικού επιπέδου των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελούν τους βασικούς στόχους αυτής της προσπάθειας. Κρίσιμο σημείο είναι επίσης το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να χρηματοδοτήσει επιτέλους τα επενδυτικά σχέδια των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων. Κάτι που έχει ανακοπεί εδώ και μια δεκαετία.

Έχοντας αντέξει στις ακραίες συνθήκες της προηγούμενης δεκαετίας, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις απέδειξαν ότι μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας. Τα Επιμελητήρια της χώρας θα συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτή τη δραστηριότητα, με ποιοτικές υπηρεσίες και με τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Πολιτεία. Στόχος είναι η δημιουργία ενός γόνιμου περιβάλλοντος, στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους. Θα μπορέσουν να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν, να επεκταθούν και να διακριθούν στις διεθνείς αγορές. Θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να προσθέσουν αξία στην ελληνική οικονομία.

28/02/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ