Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


REAL NEWS | Απαιτούνται γενναία μέτρα

ΆΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: REAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.: 17/4/2020

 

Απαιτούνται γενναία μέτρα

Είναι γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη τραυματίσει πολύ σοβαρά την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική. ¨Ήδη μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους, ενώ σημαντικός αριθμός αυτών που εξακολουθούν να λειτουργούν σημειώνουν εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις λόγω του γενικότερου κλίματος.

Η επόμενη ημέρα για την οικονομία, όποτε και αν αυτή έρθει, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Και θα χρειάζεται ιδιαίτερους και πολύ προσεκτικούς χειρισμούς. Σχεδόν όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις συνέπειες της πανδημίας, με το ισχυρότερο πλήγμα να το δέχεται στο σύνολό του ο ελληνικός τουρισμός που «αντιπροσωπεύει» περίπου το 30% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση εδώ θα πρέπει να είναι πραγματικά γενναία και ήδη τα επιμελητήρια έχουν προτείνει αρχικά την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με voucher αξίας τουλάχιστον του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτό που πρέπει να γίνει, επίσης, άκρως κατανοητό είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί χωρίς την έμπρακτη στήριξή της από το τραπεζικό σύστημα. Δυστυχώς, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η πανδημία του κορονοϊού, όμως, που έσπειρε το θάνατο στην κυριολεξία, αλλά και χτύπησε βαριά την επιχειρηματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά.

Ως πρώτο βήμα προκρίνεται από την επιχειρηματική κοινότητα η αυστηρότατη εποπτεία των συστημικών τραπεζών από την ελληνική πολιτεία, που αν απαιτηθεί θα πρέπει ακόμα και να προβεί σε παρεμβάσεις στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και να τοποθετηθούν εμπειρογνώμονες με γνώση της ελληνικής αγοράς, που θα δώσουν λύσεις ενισχύοντας τη ρευστότητα.

Και βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση δε θα πρέπει ούτε στιγμή να σταματήσει να απαιτεί από τους γραφειοκράτες των Βρυξελών –σχηματίζοντας μέτωπο με τις άλλες χώρες του Νότου- ουσιαστική στήριξη που να αποδεικνύει ότι πράγματι υπάρχει αλληλεγγύη στην ευρωζώνη.

Το πακέτο που αποφασίστηκε ασφαλώς και είναι ανεπαρκές και οι πιέσεις θα πρέπει να στραφούν ώστε η πολιτική αυτή να αλλάξει στο επερχόμενο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Η έκδοση ευρωομολόγου, δηλαδή η αμοιβαιοποίηση του χρέους για τη χρηματοδότηση των συνεπειών της πανδημίας, πρέπει να γίνει πράξη.

17/04/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ