Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Απαραίτητη η αναβάθμιση του ΕΣΥ

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.:17/4/2020

 

Απαραίτητη η αναβάθμιση του ΕΣΥ

 

Το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που προκάλεσαν οι περικοπές στα χρόνια της κρίσης, φαίνεται μέχρι τώρα να αντέχει το βάρος και την ευθύνη της διαχείρισης μιας πρωτόγνωρης πανδημίας. Οι αντοχές αυτές οφείλονται εν μέρει στην έγκαιρη λήψη μέτρων για την μετάδοση του ιού, που συνέβαλε στη χρονική εξάπλωση των σοβαρών κρουσμάτων, αλλά και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που δίνει από την πρώτη στιγμή τη μάχη βγάζοντας «ασπροπρόσωπο» το σύστημα, κάτω από συνθήκες σκληρής δοκιμασίας.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι όλη αυτή η προσπάθεια να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Είναι απαραίτητη η συνολική αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον, αλλά και για να μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες σε μόνιμη βάση.

Επιτακτική ανάγκη στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του συστήματος δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ανάγκες για εντατική θεραπεία και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Για να μπορέσει η Ελλάδα να φθάσει στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά την αναλογία κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αύξηση των μόνιμα διαθέσιμων κλινών και στην επαρκή στελέχωσή τους, με εξειδικευμένους ιατρούς και νοσηλευτές.

Εξίσου σημαντική προϋπόθεση, όμως, για ένα βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα υγείας είναι η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες με μικρότερο κόστος και ορθολογικότερη κατανομή των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη και η ενίσχυση και η πλήρης εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και σε αυτό της θεραπείας.

Η Πολιτεία έχει σήμερα χρέος να αξιοποιήσει την εμπειρία που αποκτήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά και τη σημαντική επένδυση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στο ΕΣΥ, με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα. Οφείλει να επιστρατεύσει νέα εργαλεία, να προωθήσει κατάλληλες παρεμβάσεις και να επιταχύνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ώστε να θωρακίσει μακροπρόθεσμα το σύστημα απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις και να εμπνεύσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών.

21/04/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ