Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.:24/4/2020

 

Η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

Η πανδημία του κορονοϊού μετατρέπεται σταδιακά για την Ευρώπη στη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Η ύφεση αναμένεται να πλήξει όλα τα κράτη – μέλη, με εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν άμεσα με κλείσιμο και με το φάσμα της ανεργίας να απειλεί ένα μεγάλο κομμάτι του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, οι αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ε.Ε. είναι κατά κοινή ομολογία κατώτερες των περιστάσεων. Τα ημίμετρα που έχουν ως τώρα αποφασιστεί δεν αποτελούν ορθή επιλογή για την αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης.

Θέση της ευρωπαϊκής επιμελητηριακής κοινότητας, που εκφράστηκε και κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. των Ευρωεπιμελητηρίων, είναι ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια ισχυρή στρατηγική από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για να ξεκινήσει η επίπονη προσπάθεια της ανάκαμψης.

Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να τεθεί η εφαρμογή εμπροσθοβαρών προγραμμάτων οικονομικής στήριξης, επεξεργασμένων με τέτοιο τρόπο που να ενισχύσουν την αγορά και την οικονομία, με στόχο την επαναφορά στην ομαλότητα. Παράλληλα, θα απαιτηθεί απελευθέρωση ρευστότητας σε μεγάλη κλίμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να φθάσει σε όλες ανεξαιρέτως τις πληττόμενες επιχειρήσεις, σε όλες τις χώρες – μέλη.

 

Η διασφάλιση του διεθνούς εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών, με διατήρηση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, αποτελεί εξίσου σημαντική προτεραιότητα, με στόχο τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, μια αναγκαιότητα που ανέδειξε η τρέχουσα κρίση, είναι ο σχεδιασμός μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής, για την αυτόνομη παραγωγή και διάθεση ιατρικών υλικών και προμηθειών. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των συναλλαγών των επιχειρήσεων με τα τελωνεία, τις εφορίες, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και λειτουργιών στον τομέα της απονομής δικαιοσύνης, είναι ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα, με ενεργοποίηση της Συμφωνίας του Ταλιν του 2017 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

 

Η δυνατότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών να περιορίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στα επόμενα χρόνια, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα σε επίπεδο κορυφής. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερα και αποφασιστικότερα βήματα από αυτά που έγιναν στο Eurogroup. Για να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή οικονομία και να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις. Τώρα είναι η στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβεβαιώσει την αξία της, προστατεύοντας τις οικονομίες των μελών της και το επίπεδο ζωής όλων των πολιτών της.

24/04/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ