Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


www.reformer.gr | Σχέδιο για την επόμενη ημέρα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

www.reformer.gr

Ημερ. Δημοσ.: 1/5/2020

 

Σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Η Ελλάδα μέχρι τώρα φαίνεται να έχει επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, χάρη στην έγκαιρη λήψη μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και στην υπεύθυνη στάση της πλειονότητας των πολιτών. Τώρα, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια εξίσου δύσκολη πρόκληση, η οποία αφορά τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Με δεδομένο ότι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν δοκιμαστεί σκληρά τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της κρίσης, είναι σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες κινήσεις, για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και για τη διατήρηση και την αναθέρμανση των προοπτικών ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας και η μετάβαση σε ένα νέο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο, εξακολουθούν να αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες.

Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας είναι η στήριξη κρίσιμων εξωστρεφών τομέων, όπως αυτός του τουρισμού, ο οποίος δέχεται ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας. Για τον συγκεκριμένο κλάδο, τα Επιμελητήρια έχουν ήδη προτείνει μια σειρά εξειδικευμένων μέτρων ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, καθώς και πρόγραμμα επιδότησης των Ελλήνων πολιτών, με voucher συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης.

Απαραίτητη για την τόνωση της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης, είναι και η επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων έργων που έχουν προγραμματιστεί, όπως η αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, καθώς και η κατασκευή οδικών αξόνων, λιμανιών, αεροδρομίων. Επίσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω η γραφειοκρατία για τη μικρή επιχειρηματικότητα, καθώς και για δραστηριότητες όπως π.χ. η δόμηση, με χορήγηση των απαραίτητων αδειών μέσα σε ένα μήνα.

Κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθεια ανάκαμψης, είναι η στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων που θα διατεθούν, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε στρατηγικά επιλεγμένους τομείς, ώστε η χώρα να μπορέσει να επωφεληθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό από το οικονομικό «ελατήριο» της παγκόσμιας ανάκαμψης, σε ένα με δύο χρόνια από σήμερα. Μεταξύ των τομέων αυτών είναι η πράσινη επιχειρηματικότητα, με αιχμή τα ενεργειακά πάρκα στην περιφέρεια, καθώς και η σύνδεση της πρωτογενούς με τη δευτερογενή παραγωγή, με έμφαση στη δημιουργία περισσότερων και πιο ανταγωνιστικών εξαγώγιμων προϊόντων.

Ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα οφείλει να οικοδομήσει στρατηγικό πλεονέκτημα, είναι αυτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ταχεία προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Επιδίωξη πρέπει να είναι η ανάδειξη των ελληνικών ΑΕΙ σε πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους φοιτητές, αλλά και η στενότερη διασύνδεσή τους επίσης θα πρέπει να επικεντρωθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας είναι αυτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ταχεία προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Στόχος πρέπει να η ανάδειξη των ελληνικών ΑΕΙ σε πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους φοιτητές, αλλά και η στενότερη σύνδεσή τους με τον κόσμο και τις ανάγκες της παραγωγής.

Παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης. Τα Επιμελητήρια έχουν ήδη προτείνει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση δανείων με την ανέκκλητη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για το 80% του χορηγούμενου κεφαλαίου, σε επιχειρήσεις που δεν είχαν προβληματικές οφειλές τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, καθώς και την αναστολή των πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.   Παράλληλα με τις έκτακτες κινήσεις για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στη χρηματοδότηση της καινοτομίας και ειδικότερα των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργώντας έτσι και μια παρακαταθήκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Τέλος, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί εντατικά η προσπάθεια προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας υγειονομικής κρίσης στο μέλλον. Αυτό αφορά κυρίως την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης, αλλά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων προσαρμογών στη δημόσια διοίκηση, στη φορολογική διοίκηση, στις μεταφορές, στη λειτουργία των τραπεζών κ.ά. Είναι γεγονός ότι, στη διάρκεια της έκτακτης αυτής κατάστασης, έγιναν αρκετά σημαντικά βήματα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτή η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί στο επόμενο διάστημα. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους και η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των υπηρεσιών, είναι ένα έργο που πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια συνέπεια, κινητοποιώντας τις απαραίτητες αποφάσεις και δομικές αλλαγές.

Σε μια πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα κρίση, η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει με αποφασιστικότητα, σύνεση και αποτελεσματικότητα. Με τα ίδια υλικά, οφείλουμε να προχωρήσουμε τώρα για να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας.

 

01/05/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ