Ανακοινώσεις


Άνοδος του προστατευτισμού στην Τουρκία– Επιβολή υψηλότερων δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και σωρεία άλλων προϊόντων

Το ΕΒΕΑ σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Τουρκία στις 17 Απριλίου 2020, αυξάνονται, για χρονική περίοδο 3 μηνών, οι εισαγωγικοί δασμοί σε μία ευρύτατη κατηγορία προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα. Ειδικότερα, το εύρος των εν λόγω δασμών αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε 14-20% (9-15% προηγουμένως). Ομοίως, αυξήθηκαν σε ποσοστό 2%, οι δασμολογικοί συντελεστές σε εισαγωγείς μετάλλων (κυρίως χαλκού) καθώς και υποπροϊόντων αυτών που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες στην σωληνουργία και την παραγωγή λευκών συσκευών, με το νέο εύρος των σχετικών εισαγωγικών δασμών να διαμορφώνεται σε 8-9% (από 6–7%).

Σημειώνεται πως οι χώρες της ΕΕ καθώς και οι χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου εξαιρούνται από τις ανωτέρω δασμολογικές αυξήσεις.

Επιπρόσθετα, σε μία προσπάθεια προστασίας της εγχώριας παραγωγής εν μέσω της πανδημίας COVID – 19, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε την 21η Απριλίου τ.έ, σε προσωρινή αύξηση, με ισχύ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, των εισαγωγικών δασμών σε μία ευρύτατη γκάμα εισαγόμενων προϊόντων, η οποία εκτείνεται από χημικά, πλαστικά έως και μηχανήματα. Οι νέοι εισαγωγικοί δασμοί παρουσιάζονται αυξημένοι από 2,3% έως και 45%. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές τα εν λόγω μέτρα προστατευτισμού της τουρκικής κυβέρνησης ενόψει της εξελισσόμενης πανδημίας, είναι από τα αυστηρότερα παγκοσμίως.

08/05/2020 ΠΗΓΗ: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων



 

  • 
ΓΕΜΗ