Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


www.karfitsa.gr | Επιστροφή με ταχύτερα βήματα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

www.karfitsa.gr

Ημερ. Δημοσ.: 11/5/2020

 

Επιστροφή με ταχύτερα βήματα

 

Η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα, μετά από 40 και πλέον μέρες περιορισμού. Στο διάστημα αυτό, η χώρα κατάφερε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη απειλή, χάρη στη λήψη έγκαιρων μέτρων, στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, αλλά και στην ευρεία κοινωνική συναίνεση και στην επίδειξη υπευθυνότητας από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

 

Εξίσου κρίσιμη πρόκληση, ωστόσο, αποτελεί τώρα η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας. Κεντρική προτεραιότητα παραμένει, προφανώς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, ο στόχος αυτός χρειάζεται στο εξής να διασφαλιστεί μέσα από πολιτικές που επιτρέπουν, ταυτόχρονα, τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική κατάρρευση. Όπως αποδέχεται, άλλωστε, και η επιστημονική κοινότητα, προβλήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια και η περιθωριοποίηση που δημιουργούνται σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, μπορούν να έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία των ανθρώπων. Μια οικονομία που βρίσκεται σε παράλυση αδυνατεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς το σύστημα υγείας, ώστε αυτό να είναι σε θέση να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης στους πολίτες.

 

Ακολουθώντας το παράδειγμα και τις πρακτικές των χωρών αυτών, θα πρέπει και η Ελλάδα να επιδιώξει την επιστροφή στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν ταχύτερα βήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιο των επτά σταδίων άρσης των περιορισμών, με έμφαση στην επίσπευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Πρόκειται για τομείς με σημαντική συμβολή στην αγορά, στην απασχόληση και στις τοπικές οικονομίες, οι οποίοι είναι απαραίτητο να κινηθούν κατά τη θερινή περίοδο. Είναι λοιπόν ανάγκη τα καταστήματα του κλάδου εστίασης και αναψυχής να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, μαζί με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας τον κανόνα για λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να συζητηθούν μέτρα και τρόποι ενίσχυσης άλλων σημαντικών κλάδων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και βέβαια των εξαγωγών. Η συνεισφορά αυτών των κλάδων στο ΑΕΠ θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος τουλάχιστον των απωλειών που θα δημιουργηθούν στον τομέα του τουρισμού.

 

Αυτό που οφείλουμε να διαχειριστούμε τώρα, δεν είναι ένα δίλημμα ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην αποφυγή των οικονομικών επιπτώσεων. Είναι η ανάγκη για μια νέα πρακτική, η οποία θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα, με βάση πάντα τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και τα πρότυπα που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα Επιμελητήρια είναι και θα παραμείνουν έτοιμα να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας την τοπική γνώση που διαθέτουν, την εμπειρία και τις δομές τους, αλλά και την καθημερινή επαφή τους με τις ανάγκες και τα προβλήματα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

 

11/05/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ