Ανακοινώσεις


Οι «ασφάλειες» του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έναντι της επικείμενης ύφεσης

Το ΕΒΕΑ σας ενημερώνει, μετά από σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης, ότι σύμφωνα με την Έρευνα Πιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ισπανίας, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην εθνική οικονομία θα αυξήσουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων, τα κέρδη των τραπεζών θα μειωθούν ενώ μείωση θα παρατηρηθεί και στην έκδοση νέων δανείων, τόσο καταναλωτικών όσο και στεγαστικών.
 
Όπως αναφέρεται στην ανωτέρω έρευνα, οι τράπεζες διαθέτουν υψηλότερη ασφάλεια και ρευστότητα από ό,τι την περίοδο του 2008, καθώς τα κεφαλαιακά διαθέσιμα είναι μεγαλύτερα από τα ελάχιστα αναγκαία, τα οποία τους επιτρέπουν να καλύψουν τυχόν ανάγκες που παρουσιάζονται, όπως την τωρινή περίοδο. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζεται και επισημαίνεται ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν το μικρότερο ποσοστό κεφαλαίου CET1 σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο μπορεί να αποδυναμώσει αρκετά το τραπεζικό σύστημα της χώρας σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης.
 
Πέραν των αναγκαίων κεφαλαίων, οι τράπεζες της Ισπανίας, συνολικά, το 2019, μετρούσαν επιπλέον 28 δις ευρώ εθελοντικού στρώματος ασφαλείας για πιθανή ξαφνική απώλεια κερδών τους. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αυτό το κεφάλαιο, ξεπερνά το 8,2%. Ακόμη, ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος διαθέτει επιπλέον 92,9 δις ευρώ στρωμάτων ασφαλείας, προστατεύοντάς τον περαιτέρω από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.
 
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, κ. Hernández de Cos, υποστηρίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια θα αυξηθούν γρηγορότερα από τα αντίστοιχα στεγαστικά, καθώς η τάση αυτή παρατηρείται ιστορικά. Τέλος, σημειώνεται ότι ισπανικές τράπεζες, όπως η Santander και η BBVA, διαθέτουν ισχυρή παρουσία και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως στο Μεξικό και στη Βραζιλία καθώς και στο Ην. Βασίλειο και στις Η.Π.Α.. Τα τελευταία έτη, το ποσοστό κόκκινων δανείων στο εξωτερικό έχει μειωθεί σημαντικά από τις ισπανικές τράπεζες (με την εξαίρεση των δανείων στην Τουρκία της BBVA μέσω της Garanti). Ως αποτέλεσμα, επηρεάζονται και από τις οικονομικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες και τα μέτρα που λαμβάνουν οι τελευταίες για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτης

Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 10:00 - 18:00

Τηλέφωνο: (003491) 5644592 

ΦΑΞ: (003491) 5645932
 
Ηλ.Ταχυδρομείο: ecocom-madrid@mfa.gr 

 

12/05/2020 ΠΗΓΗ: ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ



 

  • 
ΓΕΜΗ