Ανακοινώσεις


Οι τελευταίες εξελίξεις στον τουριστικό τομέα στην Ισπανία, δεδομένης της κρίσης του κορωνοϊού

Το ΕΒΕΑ σας ενημερώνει, μετά από σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης, ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη χάραξη της πολιτικής ως προς την επανεκκίνηση του τομέα του τουρισμού στη χώρα, σε συνεργασία με τις Αυτόνομες ισπανικές Κοινότητες, έχει δηλώσει ότι εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία του Σχεδίου Επαναλειτουργίας του Τουρισμού (Plan de Relanzamiento del Turismo), οι ακριβείς πολιτικές του οποίου, ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Υπενθυμίζεται ότι εν θέματι κλάδος αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Επί του παρόντος, σύμφωνα με τον κλαδικό τύπο, το σχέδιο αυτό βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
 
• Την υγειονομική ασφάλεια, με τη δημιουργία πρωτοκόλλων προσαρμοσμένων για κάθε τουριστική δραστηριότητα.
• Την οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του τομέα.
• Την ενίσχυση του τουριστικού παρατηρητηρίου, προκειμένου να ληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές ανάλογα τις τουριστικές τάσεις.
• Την προώθηση της Ισπανίας ως τουριστικού προορισμού, ασφαλή και βιώσιμου, εκ νέου, καθώς η εικόνα της χώρας έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, διεθνώς, από την έκταση που έλαβε η πανδημία του κορωνοϊού σε αυτή.
 
Αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα συμβεί, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. εργάζονται για μία κοινή κοινοτική απόφαση, με την Ισπανία να προτείνει την υιοθέτηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων ασφαλείας.
 
Tα ξενοδοχεία της χώρας θα μπορούν θεωρητικά να επαναλειτουργήσουν από τις 11 Μαΐου, τηρώντας, όμως, αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους, θα τους δοθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ισπανικού τύπου, στις 8 τρέχοντος μηνός, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης (Fase 1 – από τις 11 Μαΐου και αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας σε κάθε Αυτόνομη Κοινότητα) αποκλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού που είναι σε ισχύ, δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων. Θα επιτραπεί στους πελάτες να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους, καλύπτοντας το 30% και το 50% της χωρητικότητας, στις δύο επόμενες φάσεις, αντίστοιχα.
 
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον οδικό τουρισμό από τις γείτονες χώρες, Γαλλία και Πορτογαλία, καθώς πολλοί επισκέπτες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους όχημα για τη μετακίνησή τους, έναντι εναλλακτικών, όπως λ.χ. το αεροπλάνο.
 
Τέλος, η Κοινότητα της Ανδαλουσίας έχει πρόσφατα υποβάλλει πρόταση στην Κυβέρνηση να μειώσει τον Φ.Π.Α. στο 4% από το 10% για τον τουριστικό τομέα, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών του κλάδου, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας του.
 
Περισσότερες πληροφορίες Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης:
 
Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 10:00 -18:00
 
Τηλέφωνο: (003491) 5644592
 
ΦΑΞ: (003491) 5645932
 
Ηλ.Ταχυδρομείο: ecocom-madrid@mfa.gr 

12/05/2020 ΠΗΓΗ: ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ



 

  • 
ΓΕΜΗ