Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ | Ζητείται πανευρωπαϊκή δράση για τον τουρισμό

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ημερ. Δημοσ.: 23/5/2020

 

Ζητείται πανευρωπαϊκή δράση για τον τουρισμό

 

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμάται ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι η χειρότερη στην ιστορία για τον κλάδο, πανευρωπαϊκά. Παρά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που έχει ξεκινήσει ήδη σε πολλές χώρες, υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πότε και με ποιους όρους θα αποκατασταθεί η δυνατότητα αεροπορικών μετακινήσεων, το αν και πότε θα ανοίξουν ορισμένοι τουριστικοί προορισμοί, ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κάθε χώρα. Κανείς, ουσιαστικά, δεν γνωρίζει στη φάση αυτή αν οι καταναλωτές στην Ευρώπη θα μπορέσουν να προγραμματίσουν κάποιο ταξίδι μέχρι το τέλος του έτους.

 

Η επίπτωση από την απώλεια της τουριστικής σαιζόν σαφώς θα είναι εντονότερη για τις χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Ισπανία. Ωστόσο το πλήγμα θα είναι βαρύ για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, αφού ο τουρισμός συνεισφέρει σήμερα κατά μέσο όρο μέχρι και το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και πάνω από το 11% της συνολικής απασχόλησης, στηρίζοντας πάνω από 22 εκατ. θέσεις απασχόλησης.

 

Είναι, λοιπόν, προφανές το γιατί η στήριξη του κρίσιμου αυτού τομέα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, τα Ευρωεπιμελητήρια απέστειλαν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταρτιστεί άμεσα ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του τομέα του τουρισμού, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

 

Το αίτημα αυτό βασίστηκε στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, για τη διανομή voucher στους πολίτες, προκειμένου να διευκολυνθούν οικονομικά για την πραγματοποίηση διακοπών και να ενισχύσουν, με αυτό τον τρόπο, και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η πρόταση αφορά συγκεκριμένα την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης σε Έλληνες πολίτες, συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του 2019. Η επιδότηση θα έχει τη μορφή επιταγής, η αξία της οποίας θα κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η επιταγή θα συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος, ενώ η διαφορά θα επιβαρύνει αποκλειστικά το δικαιούχο αποτελώντας την ιδία συμμετοχή του.

 

Αντίστοιχη πρωτοβουλία ζητούν τα Ευρωεπιμελητήρια να υλοποιηθεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, προκειμένου να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να εξασφαλιστούν επαρκείς πληρότητες, ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες να μπορέσουν φέτος να λειτουργήσουν, έστω και για μικρότερη περίοδο, διατηρώντας θέσεις εργασίας. Είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταποκριθεί θετικά, αναπτύσσοντας παράλληλα κοινές, σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την υποδοχή τουριστών, με τρόπο που να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

 

Η στήριξη του τουριστικού κλάδου, αλλά και η από κοινού ανάπτυξη ενός νέου προτύπου για τον κλάδο, με όρους ασφάλειας, υπευθυνότητας και βιωσιμότητας, αναδεικνύεται σε υπαρξιακό ζήτημα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα Επιμελητήρια βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, διατυπώνοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και αιτήματα.

 

 

23/05/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ