Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΚΑΡΦΙΤΣΑ | Δράση των Επιμελητηρίων για τις ψηφιακές δεξιότητες

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Ημερ. Δημοσ.:6/6/2020

 

Δράση των Επιμελητηρίων για τις ψηφιακές δεξιότητες

 

Ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ήταν εμφανής η τάση ψηφιοποίησης της οικονομίας, της εργασίας, αλλά και της καθημερινής μας ζωής. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η διαδικασία του μετασχηματισμού επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο, με την τεχνολογία να δίνει λύσεις και να αναδεικνύει νέες δυνατότητες απέναντι στους περιορισμούς που επέβαλε η αντιμετώπιση του ιού. Στην Ελλάδα, είδαμε το δημόσιο τομέα να επεκτείνει τις online υπηρεσίες του μέσα σε λίγες εβδομάδες και να εισάγει νέους τρόπους εκπαίδευσης. Είδαμε επιχειρήσεις κάθε κλάδου να αναπτύσσουν onlineπαρουσία, αλλά και εργοδότες και εργαζόμενους να στρέφονται στην τηλε-εργασία, αξιοποιώντας διαθέσιμα διαδικτυακά εργαλεία.

 

Καθώς η οικονομία, η εργασία και η κοινωνία προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στο ψηφιακό περιβάλλον, αναδεικνύεται εντονότερα η ανάγκη για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, τα Επιμελητήρια της χώρας αναλαμβάνουν σχετική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος υλοποιεί το έργο με τίτλο «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, το οποίο αφορά την επιμόρφωση 15.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και έχει ως αντικείμενο τη συμβουλευτική υποστήριξη των εργαζομένων, την παρακολούθηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 100 ωρών, καθώς και την πιστοποίησή τους στις γνώσεις που απέκτησαν, σύμφωνα με το πρότυπο ISO / IEC 17024. Στους συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή, θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα, που ανέρχεται στο μικτό ποσό των πέντε ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης.

 

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους για απασχόληση, να βελτιώσουν την επαγγελματική τους κινητικότητα αλλά και να εξασφαλίσουν καλύτερους εργασιακούς όρους. Θα μπορέσουν να εξοικειωθούν με τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο εργασιακό περιβάλλον μετά την κρίση και να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργαζομένους με κατάλληλες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και με προοπτική για τη διαρκή αναβάθμισή τους.

 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ικανότητα των επιχειρήσεων να επιβιώσουν, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν εξαρτάται από την καινοτόμο και αποτελεσματική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης. Το κλειδί απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις είναι η επένδυση στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από την παροχή ευκαιριών στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Τα Επιμελητήρια συνεχίζουν να αναλαμβάνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους ως σύμμαχοι της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα.

06/06/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ