Ανακοινώσεις


Επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας της Ισπανίας

Το ΕΒΕΑ σας ενημερώνει, μετά από σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Ο.Ε.Υ Μαδρίτης, ότι ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας είναι μεταξύ εκείνων που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ισπανία καθώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα καταστήματα ένδυσης παρέμεναν κλειστά. Σημειώνεται ότι ο τομέας, από την αρχή τ.έ. αντιμετώπιζε προβλήματα, καθώς τα εργοστάσια της Κίνας δεν λειτουργούσαν εξαιτίας της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, τους πρώτους δύο μήνες του έτους, η παραγωγή των βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας της Ισπανίας μειώθηκε κατά 2,6% και 2,1% τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) της χώρας, η πτώση της παραγωγής έφθασε το 20,5% τον Μάρτιο και 48,9% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία του ισπανικού τομέα ένδυσης. 
 
Αντίστοιχα, όπως είναι λογικό, μεγάλη συρρίκνωση παρατηρήθηκε στις πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων κατά τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Αναλυτικότερα, τον Μάρτιο τ.έ. οι πωλήσεις των κλωστοϋφαντουργιών μειώθηκαν κατά 70,3% ενώ για τον Απρίλιο, η πτώση αυτή ξεπέρασε το 80%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιχειρηματικής Ένωσης Εμπορίου Κλωστοϋφαντουργίας, Αξεσουάρ και Υπόδησης (ACOTEX), η πτώση για τον Μάιο, στις αρχές του οποίου ξεκίνησαν να λειτουργούν ορισμένα καταστήματα εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έφθασε το 72,6%. 
 
Οι αρνητικές συνέπειες αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα του ισχυρού ισπανικού ομίλου μόδας Inditex, ο οποίος σημείωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, απώλειες 409 εκ. ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Ως αποτέλεσμα, ο όμιλος χαράζει νέα στρατηγική, προκειμένου να ενισχύσει τις διαδικτυακές πωλήσεις ώστε οι τελευταίες να αποτελούν το ένα τέταρτο του συνόλου έως και το 2022. Αντίστοιχα, προβλέπεται να κλείσει περί τα 1.000 με 1.200 καταστήματα εντός του 2020 και του 2021. Προς το παρόν, ο όμιλος αριθμεί 7.412 καταστήματα σε όλον τον κόσμο. 
 
Σημειώνεται ότι αρκετές ισπανικές επιχειρήσεις μόδας ξεκίνησαν να παράγουν ενδύματα για υγειονομική χρήση, όπως ιατρικές στολές και μάσκες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κλωστοϋφαντουργών της Κοινότητας της Βαλένθια, πολλές επιχειρήσεις της Κοινότητας οι οποίες επένδυσαν στην παραγωγή μασκών, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ζήτηση αυτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση που η ζήτηση για μάσκες μειωθεί, ο τομέας στην Βαλένθια θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα.
 
Περισσότερες Πληροφορίες:

Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτης

Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 10:00 -18:00

Τηλέφωνο: (003491) 5644592

ΦΑΞ: (003491) 5645932

Ηλ.Ταχυδρομείο: ecocom-madrid@mfa.gr

15/06/2020 ΠΗΓΗ: ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ



 

  • 
ΓΕΜΗ