Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


www.piperata.gr | Μονόδρομος η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

www.piperata.gr

Ημερ. Δημοσ.: 8/7/2020

 

Μονόδρομος η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στις 8 Ιουνίου καταγράφηκε ένα γεγονός που είχε να συμβεί 70 χρόνια: είχαμε απολιγνιτοποίηση στην πράξη. Με άλλα λόγια, το ηλεκτρικό φορτίο καλύφθηκε χωρίς τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

Το αναπάντεχο αυτό γεγονός δείχνει ότι μπορούμε και πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις λιγνιτικές μονάδες. Η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί μονόδρομο τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και για την επιβίωση της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας. Ο λιγνίτης είναι και ακριβός (90 ευρώ η μεγαβατώρα) και ρυπογόνος. Πρόσφατη μελέτη  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι είναι δυνατή η αντικατάσταση των ανθρακικών σταθμών με φωτοβολταϊκά πάρκα στα υπάρχοντα ορυχεία και μπορεί να οδηγήσει σε 135,000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως, συν 50.000 θέσεις ακόμα για εργασίες λειτουργίας και συντήρησης.

Η ισχυρή τεχνολογική ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και των συστημάτων αποθήκευσης και η μείωση του κόστους παραγωγής έχει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ άλλων και φθηνότερο ρεύμα. Βεβαίως ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις αισθητικές- και όχι μόνο- ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Και οι τοπικές κοινωνίες όμως οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αφορούν το σύνολο της χώρας, που επιδιώκει να μεταβεί σε ένα σύστημα 100% μηδενικών εκπομπών άνθρακα, να μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για όλους, και την εξάρτηση από εισαγωγές ρεύματος. Είναι κρίμα σε άλλες χώρες όπως τη Δανία οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν και μετοχικά σε αυτές τις επενδύσεις ΑΠΕ και στην Ελλάδα να εναντιώνονται, υιοθετώντας ανεύθυνα και λαϊκίστικα επιχειρήματα.

 

 

08/07/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ