Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Η στροφή προς στις ΑΠΕ είναι πλέον μονόδρομος

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 10/7/2020

 

Η στροφή προς στις ΑΠΕείναι πλέον μονόδρομος

Η στροφή σε ενέργεια που προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)  είναι μονόδρομος τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και για την επιβίωση της ίδιας της ΔΕΗ. Και δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ, αλλά το σύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων που επενδύουν στην Ενέργεια. Το θερμιδικό περιεχόμενο του ελληνικού λιγνίτη, δηλαδή η ποσότητα ενέργειας που περιέχει ένας τόνος λιγνίτη, είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αν προσθέσουμε το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 τότε το κόστος της μέσης λιγνιτικής μεγαβατώρας ξεπερνάει τα 90 ευρώ. Αυτό το υψηλό κόστος δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ΔΕΗ ούτε ο Έλληνας καταναλωτής και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική βιομηχανία που πληρώνει ένα από τα υψηλότερα κόστη ηλεκτρισμού.

Πρόσφατη μελέτη  της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι είναι εφικτή η αντικατάσταση των ανθρακικών σταθμών με φωτοβολταϊκά πάρκα στα υπάρχοντα ορυχεία και μπορεί να οδηγήσει σε 135,000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως, συν 50.000 θέσεις ακόμα για εργασίες λειτουργίας και συντήρησης. Μάλιστα τα λιγνιτικά πεδία της δυτικής Μακεδονίας και της Κοζάνης έχουν το μεγαλύτερο ηλιακό δυναμικό από κάθε άλλο ορυχείο στις ανθρακικές περιφέρειες της Ευρώπης. 

Η αλήθεια του ακριβού και ρυπογόνου λιγνίτη ταυτίζεται πλέον με την πραγματικότητα και όσοι εθελοτυφλούν ως προς αυτό, κρατούν τη χώρα δέσμια μίας ανεδαφικής πολιτικής που τελικά επιβαρύνει το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την τσέπη των Ελλήνων. Η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της αν ακολουθήσει τον δρόμο άλλων αντίστοιχων κρατικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν κάνει στροφή στις ΑΠΕ, τα έξυπνα δίκτυα και τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Όμως η στροφή προς τις ΑΠΕ δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ, αφορά το σύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων που επενδύουν στην ενέργεια, αφορά το σύνολο της χώρας. Η ισχυρή τεχνολογική ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και των συστημάτων αποθήκευσης και η εντυπωσιακή μείωση του κόστους παραγωγής, δείχνουν ότι η εγκατάσταση ενός αιολικού ή φωτοβολταϊκού σταθμού έναντι ενός νέου σταθμού άνθρακα έχει πολλαπλά οφέλη και οδηγεί σε φθηνότερο ρεύμα για όλους. Βεβαίως ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ ανά την επικράτεια πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις αισθητικές -και όχι- μόνο ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Και οι τοπικές κοινωνίες όμως οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν αφορούν μόνο αυτές, αλλά το σύνολο μιας χώρας που επιδιώκει να μεταβεί σε ένα σύστημα 100% μηδενικών εκπομπών άνθρακα, να μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για όλους αλλά και την εξάρτηση από εισαγωγές ρεύματος που τόσο πολύ κοστίζει στις τσέπες όλων μας. Είναι κρίμα σε άλλες χώρες όπως τη Δανία οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν και μετοχικά σε αυτές τις επενδύσεις ΑΠΕ και στην Ελλάδα να εναντιώνονται, υιοθετώντας ανεύθυνα και λαϊκίστικα επιχειρήματα.

10/07/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ