Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Ανησυχία για την επόμενη μέρα

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που αντιμετώπισαν ως τώρα με επιτυχία την πανδημία του κορονοϊού, αποσπώντας τα εύσημα σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία έχουν ήδη γίνει ορατές, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και έντονη ανησυχία στους πολίτες. Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ, που πραγματοποίησε η εταιρία PulseRC κατά το χρονικό διάστημα 2 έως 6 Ιουλίου 2020. Σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες (57%) δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ 4 στους 10 δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι. Οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι μοιρασμένες, με το με το 50% να δηλώνει σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι και επίσης το 50% σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι.

 

Έντονος φαίνεται να είναι ο φόβος των πολιτών ότι οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, με το 56% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι φοβούνται πολύ και αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο ως καθόλου. Επίσης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συμμετέχοντες εκφράζουν ανησυχία για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στις επιχειρήσεις, με το 75% να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα. Όσον αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της αγοράς, το 48% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα βοηθήσει πολύ ως αρκετά, για το 19% η βοήθεια θα είναι μέτρια, ενώ για το 29% λίγη έως ελάχιστη.

 

Ανησυχία εκφράζεται και για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται έντονα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αξιολογώντας τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση για τον τουρισμό, το 36% θεωρεί ότι ήταν πολύ και αρκετά ικανοποιητικά, το 30% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου. Για το αν τα ιατρικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται για τουρίστες και ξενοδοχεία θα βοηθήσουν στην πρόληψη νέων κρουσμάτων, το 36% απαντά πολύ και αρκετά, το 28% μέτρια και το 30% λίγο ως καθόλου. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι πάνω από 7 στους 10 συμμετέχοντες (75%) δηλώνουν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού, όπως για παράδειγμα κουπόνια για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Έλληνες.

 

Όπως διαφαίνεται από την έρευνα – και βεβαίως όπως καταγράφεται στην πραγματικότητα – τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολίτες βιώνουν μια δύσκολη περίοδο, στην οποία κυριαρχεί η ανησυχία και η αβεβαιότητα. Τα Επιμελητήρια της χώρας διατύπωσαν από την αρχή συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της αγοράς και της απασχόλησης ενάντια στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Ορισμένες από αυτές έχουν υλοποιηθεί, υπάρχει όμως περιθώριο να εφαρμοστούν ακόμη περισσότερες, όπως η πρόταση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

 

Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας, εξίσου κρίσιμο ζητούμενο, όμως, είναι να μπορέσει η οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της. Η προσπάθεια θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει κατάλληλα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και ουσιαστική συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους. Τα Επιμελητήρια είναι και παραμένουν ενεργά σε αυτή τη μάχη, με γνώση και υπευθυνότητα.

 

 

17/07/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ