Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ | Σκόπιμη η δημιουργία bad bank

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ημερ. Δημοσ.: 1/8/2020

 

Σκόπιμη η δημιουργία badbank

Παρά τη σχετική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι, στην προσπάθεια εξομάλυνσης του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος στη χώρα. Παραμένει ένα σημαντικό «βαρίδι» στα πόδια του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το απόθεμα των κόκκινων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν 60,9 δισ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 11,1% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Ωστόσο, ο λόγος προς το σύνολο των δανείων εξακολουθεί να είναι υψηλός, υπερβαίνοντας το 37%.

Επιπλέον, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, που πλήττουν σήμερα έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου «κύματος» κόκκινων δανείων που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. Αρνητική επίδραση, στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει και ως προς το ρυθμό υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο είχε δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως προβλέπει, μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 25%, ποσοστό που παραμένει το υψηλότερο και πολλαπλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε.

Τα στοιχεία αυτά, σε μια περίοδο όπου η ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, επιβεβαιώνουν ότι τόσο οι τράπεζες όσο και η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσουν πρόσθετες επιλογές και λύσεις για τη βελτίωση του ενεργητικού και κατ’ επέκταση της χρηματοδοτικής ικανότητας του τραπεζικού τομέα.

Μια από αυτές, αφορά τη δημιουργία «κακής τράπεζας» ή BadBank, για τη συγκέντρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για μια πρόταση που έχει εξεταστεί και στο παρελθόν και η οποία, εφόσον εφαρμοστεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορεί να συμβάλει στην απελευθέρωση των τραπεζών από ένα σημαντικό μέρος του βάρους που σήμερα επωμίζονται. Η σύσταση badbank είναι μια κίνηση η οποία θα επιταχύνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην αγορά και θα ενισχύσει την πορεία ανάκαμψης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Είναι, λοιπόν, καιρός να μπει ξανά στην ατζέντα και να υπάρξουν σύντομα οι σχετικές αποφάσεις.

01/08/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ