Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.:7/8/2020

 

Ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης

Η υγειονομική κρίση ανέτρεψε βίαια τη δυναμική μεγέθυνσης που είχε αποκτήσει η ελληνική οικονομία το προηγούμενο διάστημα. Μετά από 3,5 χρόνια σταθερής ανόδου, το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε μείωση τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, εκτίμηση ελαφρά καλύτερη σε σχέση με το -9,75% που είχε συμπεριληφθεί στις εαρινές προβλέψεις.

Μέχρι τα μέσα της χρονιάς, μια σειρά σημαντικών δεικτών είχαν ήδη καταγράψει αισθητή υποχώρηση: ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις, εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, όγκος δραστηριότητας στο λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, οι επιχειρήσεις της χώρας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας καταγράφουν πτώση τζίρου 55,8% και απώλειες άνω των 896 εκατ. ευρώ – το Μάιο του 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, η μείωση του κύκλου εργασιών ανήλθε σε 27,1%. Ειδικά στον τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς, οι απώλειες εσόδων σε σχέση με την περσινή χρονιά θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί τεράστια προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και θέτει σε κίνδυνο πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας. Πολυάριθμοι εποχικοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα αυτοί που θα εργαστούν φέτος ελάχιστα ή καθόλου στον τομέα του τουρισμού, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση από τον Οκτώβριο και μετά, όταν θα πάψει να ισχύει το καθεστώς αναστολής. Πολλοί είναι, επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους κλάδους και αντιμετωπίζουν κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ιδιαίτερη έμφαση, ως προς τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της ρευστότητας, με τη συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και με νέα στοχευμένα προγράμματα για την παροχή ευνοϊκών δανείων. Κρίσιμο ρόλο στην αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, θα συνεχίσουν να έχουν οι τράπεζες, οι οποίες οφείλουν να αναλάβουν πλήρως το ρόλο που τους αναλογεί.

Εξίσου σημαντική είναι η στήριξη της απασχόλησης, με μέτρα για την επιδότησης της εργασίας, καθώς και για την ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων, οι οποίοι κινδυνεύουν με κατάρρευση των αποδοχών τους. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να έρθει με τη μετατροπή της επιδότησης ανεργίας σε αυξημένη επιδότηση της επαγγελματικής κατάρτισης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος περιθωριοποίησης και να διευκολυνθεί η επανένταξη στην εργασία. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνοδευτούν με περαιτέρω παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Μέχρι τώρα, η Πολιτεία έχει λάβει ικανοποιητικά μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται, έχοντας ακούσει και υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις των φορέων της αγοράς. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα. Τώρα είναι η στιγμή να σχεδιαστούν νέες, στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα κρατήσουν όρθια την οικονομία και την κοινωνία, μέχρι την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα.

 

07/08/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ