Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Ενόψει των εξαγγελιών

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.:28/8/2020

 

Ενόψει των εξαγγελιών

 

Εντός των επόμενων εβδομάδων, με αφετηρία την ομιλία του πρωθυπουργού στο πολιτικό-οικονομικό φόρουμ της ΔΕΘ, αλλά και ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει μια σειρά από νέες φοροελαφρύνσεις, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τη στήριξη της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η αποκατάσταση μιας «αδικίας» που χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις της περασμένης χρονιάς και αφορά την εξαίρεση των επαγγελματικών ακινήτων από τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ. Είναι γνωστό ότι πέρυσι τα νομικά πρόσωπα αποκλείστηκαν από τη μεσοσταθμική μείωση του 22%, που ίσχυσε για τα φυσικά πρόσωπα. Φέτος, με δεδομένη τη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μια γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα επαγγελματικά ακίνητα είναι άκρως επιτακτική.

 

Εταιρίες που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, εμπορικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών φόρων, χώρων logistics κ.ά. δεν συμπεριελήφθησαν στις περσινές μειώσεις, με αποτέλεσμα το κόστος του φόρου ακινήτων σε αυτό το κομμάτι να έχει μείνει στα ίδια επίπεδα περίπου, με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, το σύνολο των εσόδων από ΕΝΦΙΑ για νομικά πρόσωπα το 2018 ήταν 450 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 465 εκατ. ευρώ. Φέτος η αδικία αυτή μπορεί και πρέπει να διορθωθεί, ώστε σε συνδυασμό με τις μειώσεις της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος – που έχουν ήδη προαναγγελθεί και αναμένονται – να δοθεί μια φορολογική ανάσα στη χειμαζόμενη από την πανδημία αγορά.

 

Παράλληλα, όμως, με τις επιμέρους παρεμβάσεις θα πρέπει να προχωρήσουν και οι ριζικές αλλαγές, που απαιτούνται τόσο στη φορολογία όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Αλλαγές που θα βάλουν βαθιά το μαχαίρι για να διορθώσουν στρεβλώσεις και αδυναμίες του παρελθόντος, στοχεύοντας στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, της λειτουργικότητας, της σταθερότητας, της δίκαιης μεταχείρισης.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αρκετά βήματα. Υπάρχουν, όμως, ακόμη πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν, προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τη συνεκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Η περαιτέρω μείωση της επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τα μεσαία εισοδήματα, η ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας, η διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, απλούστευση των φόρων για την ακίνητη περιουσία και μεταφορά τους στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις και κινήσεις επιχειρηματικής μεγέθυνσης, αλλά και η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με ανάδειξη του τρίτου πυλώνα και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές αποταμιευτικές αποφάσεις, είναι μεταρρυθμίσεις απαραίτητες, που πρέπει να βρουν το δρόμο της υλοποίησης. Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να στηρίζουν αυτή την πορεία, αναδεικνύοντας τα δίκαια αιτήματα, αλλά και τις δυνατότητες του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

28/08/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ