Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Πρόκληση η καταπολέμηση της φτώχειας

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.:4/9/2020

Πρόκληση η καταπολέμηση της φτώχειας

Η πανδημία του κορονοϊού, πέρα από μια πρωτοφανής κρίση υγείας, εξελίσσεται και σε μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Η διακοπή της δραστηριότητας σε πολλούς τομείς της οικονομίας προκαλεί σοβαρούς κραδασμούς στην αγορά εργασίας παγκοσμίως, πλήττοντας το εισόδημα εκατομμυρίων ανθρώπων και ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων, όπως τα μέλη χαμηλόμισθων νοικοκυριών και οι νέοι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πανδημία μπορεί να βυθίσει στη φτώχεια επιπλέον 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, πριν ακόμη εκδηλωθεί η υγειονομική κρίση, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας αντιμετώπιζε τη φτώχεια και την υλική στέρηση, κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που βίωσε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2019 το 30% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3,45 εκατ. άτομα, βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Παρά το ότι το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο κατά 1,8 μονάδες σε σύγκριση με το 2018, η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Είναι απαραίτητο στην κρίσιμη αυτή περίοδο να εξαντλήσει η Πολιτεία κάθε περιθώριο, προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Παράλληλα, οφείλει να δημιουργήσει μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τους ανθρώπους, των οποίων το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο δοκιμάζονται εντονότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα όπως η αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και του αριθμού των πολιτών που καλύπτονται από αυτό. Επίσης, θα απαιτηθούν πρόσθετες δράσεις, όπως η εφαρμογή προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων με κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ, η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων για την άμβλυνση του προβλήματος των αστέγων, αλλά και η οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, με επιδότηση συγκεκριμένων υπηρεσιών και ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας αυτών που παρέχονται από το κράτος, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε δράσεις συνεχιζόμενης κατάρτισης, επαγγελματικού αναπροσανατολισμού, επανακατάρτισης και ενθάρρυνσης της κινητικότητας των εργαζομένων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος περιθωριοποίησης και να διευκολυνθεί η επανένταξη στην εργασία. Ιδιαίτερα για τους νέους, χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα σε προγράμματα πρακτικής άσκησης νέων πτυχιούχων και τεχνικής επανεκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες αναδυόμενων κλάδων και δραστηριοτήτων. Και βεβαίως, μια απαραίτητη παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα, με σκοπό την αύξηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης και τη βελτίωση των αποδοχών είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, κυρίως μέσα από την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η καταπολέμηση της φτώχειας συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα. Οφείλουμε να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά, προκειμένου να περιορίσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της νέας αυτής κρίσης και να εξασφαλίσουμε ταχύτερη, αλλά και συνεκτική ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς.

 

04/09/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ