Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Να μη μείνουν πίσω

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.:4/9/2020

 

Να μη μείνουν πίσω

Η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πολίτες, ήταν και παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη δεκαετία οικονομικής ύφεσης και δυσπραγίας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ακόμα και πριν την εκδήλωση της πανδημίας, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθούσε να βιώνει μια δύσκολη πραγματικότητα.

Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2019 το 30% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3,45 εκατ. άτομα, βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Επιπλέον, ανήλθε στο 16,2% το ποσοστό των πολιτών που, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης στερούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 9,3% του πληθυσμού δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Για τους πολίτες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 19,5%. Το 17,9% του συνόλου των νοικοκυριών δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα, ενώ το 73,0% των φτωχών νοικοκυριών και το 42,2% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου, 380 ευρώ.

Η εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει τα δεδομένα όσον αφορά τα επίπεδα φτώχειας στη χώρα μας, δοκιμάζοντας το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο ενός μεγάλου αριθμού πολιτών. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρξουν γενναίες πολιτικές και δράσεις από την πλευρά της Πολιτείας, για να μετριαστεί το νέο σοκ που προκαλεί η πανδημία στην εργασία και στην κοινωνία. Μεταξύ αυτών, θα πρέπει να είναι η επιδότηση της εργασίας και η επένδυση σε δράσεις συνεχιζόμενης κατάρτισης, επαγγελματικού αναπροσανατολισμού, επανακατάρτισης και ενθάρρυνσης της κινητικότητας των εργαζομένων. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα όπως η αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και του αριθμού των πολιτών που καλύπτονται από αυτό, η εφαρμογή προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων με κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ, η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων για την άμβλυνση του προβλήματος των αστέγων, αλλά και η οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδότηση συγκεκριμένων, βασικών υπηρεσιών.

Πολιτεία, αγορά και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει τώρα να ενώσουν δυνάμεις, ώστε να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και να προστατευθούν οι συμπολίτες μας που είναι περισσότερο ευάλωτοι στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση. Είναι σημαντικό να κάνουμε τώρα ό,τι περνά από το χέρι μας, για να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή τη νέα εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, κανείς δεν θα μείνει πίσω.

04/09/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ