Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΡΘΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 12/9/2020

 

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΡΘΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Μια από τις πολλές, πρωτόγνωρες ανατροπές που έφερε η πανδημία του κορονοϊού ήταν και η ματαίωση, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μιας διοργάνωσης που, εκτός από ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός, αποτελεί παραδοσιακά σημείο αναφοράς για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη, όμως, και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, η πόλη θα φιλοξενήσει και φέτος τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις των κομμάτων και των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, σε θέματα οικονομικής πολιτικής, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, σε επίπεδο παγκόσμιας ηγεσίας, είναι ότι η επόμενη οικονομική κρίση βρίσκεται μπροστά μας. Η υπερβολική αισιοδοξία από μόνη της δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα. Θα απαιτηθεί ρεαλισμός, γενναίες αποφάσεις, αλλά και έμπρακτη αλληλεγγύη από τις ισχυρές οικονομικά χώρες προς τις φτωχότερες, τόσο για τη στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας όσο και για την αποτροπή μιας οικονομικής καταστροφής.

Στην Ελλάδα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις των φορέων της αγοράς. Ωστόσο, ακολουθεί ένα πολύ δύσκολο διάστημα και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται. Και όχι μόνο, ο επιχειρηματικός κόσμος πρωτίστως αναμένει ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μόνιμη μείωση των φορολογικών βαρών νομικών και φυσικών προσώπων και μείωση, επίσης, των ασφαλιστικών εισφορών

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό είναι, εφόσον είμαστε ρεαλιστές, να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση και γιατί, εκτός των άλλων, αντιμετωπίζουμε και μια σειρά από δομικά προβλήματα και εμπόδια που χρονίζουν. Όπως η χαμηλή διαχρονικά παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, η χαμηλή κινητοποίηση επενδυτικών πόρων για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μηχανισμού και η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να στηρίξει χρηματοδοτικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια αυτά και να προχωρήσουμε ταχύτερα στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Πάνω σε αυτά τα ζωτικής σημασίας ζητήματα αναμένουμε να διεξαχθεί φέτος στη Θεσσαλονίκη ένας ουσιαστικός διάλογος: με ξεκάθαρες θέσεις, με γόνιμη αντιπαράθεση πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και με διάθεση συναίνεσης για τη λήψη των μεγάλων αποφάσεων που επιβάλλει η συγκυρία και η ευθύνη για το μέλλον της χώρας.

14/09/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ