Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Ζητούμενο η ενίσχυση της καινοτομίας

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.:18/9/2020

 

Ζητούμενο η ενίσχυση της καινοτομίας

 

Η τεχνολογική πρόοδος και η καινοτομία αναδεικνύονται σήμερα σε προϋπόθεση – κλειδί για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, παγκοσμίως και βεβαίως και στην Ελλάδα. Συνδέονται άμεσα με την προσπάθεια να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία της ελληνικής παραγωγής, αλλά και με την ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότερες εξειδικευμένες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να αναστραφεί η διαρροή ταλέντων από τη χώρα.  

 

Δυστυχώς, η χώρα μας παρουσιάζει σήμερα σημαντικό έλλειμμα καινοτομίας κι αυτό παρά το ότι διαθέτει ανθρώπινους πόρους υψηλής εξειδίκευσης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται νέα γνώση, αλλά ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα από την εμπορική της εκμετάλλευση. Υπάρχει, με άλλα λόγια, μεγάλη αναντιστοιχία, μεταξύ της παραγωγής γνώσης από τους ερευνητές και καινοτομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Οι αιτήσεις για κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και σχεδίων προϊόντων, αλλά και ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίες είναι λιγοστές – πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας, δεν υπερβαίνουν το 20% των συνολικών εξαγωγών.

 

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμα ένα βιώσιμο οικοσύστημα καινοτομίας, που να ενθαρρύνει τη μετατροπή της γνώσης σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Βασική αιτία είναι οι ασθενείς έως ανύπαρκτες διασυνδέσεις του κράτους και των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις. Οι κοινές ερευνητικές δημοσιεύσεις μεταξύ φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται μόλις στο ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι δημόσιες – και ακόμη περισσότερο – οι ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη είναι εξαιρετικά χαμηλές, ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων είναι περιορισμένη.

 

Η κάλυψη αυτής της υστέρησης οφείλει να αναδειχθεί σε προτεραιότητα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των αναπτυξιακών πόρων που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε ενίσχυση των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη, ώστε να πλησιάσουν σταδιακά στα επόμενα χρόνια το 3% του ΑΕΠ, αλλά και ένα αποτελεσματικότερο σύστημα επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους: τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, τα πανεπιστήμια, το κράτος και τις επιχειρήσεις, αλλά και

 

Πρέπει να ενισχυθούν τόσο αριθμητικά, όσο και ποιοτικά τα δίκτυα ανάμεσα στη βασική έρευνα, την εφαρμοσμένη έρευνα και τις επιχειρήσεις, με δημιουργία περιφερειακών συνεργατικών σχηματισμών, οργανωμένων σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, με διαρκή και αυστηρή αξιολόγηση, με κίνητρα για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου Ελλήνων αλλά και ξένων ερευνητών. Πρέπει, επίσης, ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης να εστιάσει αποτελεσματικότερα στην ενθάρρυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αλλά και να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια από την πλευρά του χρηματοπιστωτικού τομέα, για νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες.

 

Είναι κρίσιμο ζητούμενο για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα καινοτόμων τεχνολογικών εταιριών. Να αναδειχθεί σε περιφερειακή βάση έρευνας και ανάπτυξης για ξένες εταιρίες, προσελκύοντας τις αντίστοιχες επενδύσεις. Η ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στη χώρα είναι υπόθεση όλων μας.

18/09/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ