Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Μέτρα ανάσα για την αγορά, αναγκαίες όμως και οι μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.:18/9/2020

 

Μέτρα ανάσα για την αγορά, αναγκαίες όμως και οι μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα δώσουν ανάσες στην αγορά, καθώς μεταθέτουν στο μέλλον κάποιες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε την εξαγγελία μεταρρυθμίσεων μακράς πνοής, οι οποίες δεν έγιναν, προφανώς λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η χώρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κατάσταση θα επανεξετάζεται συνεχώς και τα αναγκαία μέτρα θα πληθαίνουν όταν αυτό κρίνεται επιβεβλημένο για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, αυτό που απαιτείται είναι μια ολοκληρωμένη επεξεργασία για το συνολικό πακέτο των 70 δισ. ευρώ που θα έρθει στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δημιουργήσει συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας και των αναγκαίων παραγωγικών μετασχηματισμών της.

Είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο διάλογος και ο σχεδιασμός, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε. που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες, όπως η εστίαση. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους κλάδους αυτούς θα είναι φέτος καταστροφικές και κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η ζημιά θα περιοριστεί στη φετινή χρονιά ή αν θα επηρεαστούν και οι επόμενες. Η δυνατότητα ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από παράγοντες που μέχρι τώρα παραμένουν αστάθμητοι, όπως είναι η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, ο χρόνος έγκρισης και διάθεσης ενός εμβολίου κ.ά. Είναι, επομένως, απαραίτητο να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες προσαρμογές στο αναπτυξιακό μείγμα της ελληνικής οικονομίας, με ανάδειξη νέων κλάδων, ενίσχυση του παραγωγικού μηχανισμού και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα Επιμελητήρια και όλοι σχεδόν οι παραγωγικοί φορείς, έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις, ενόψει και της αξιοποίησης των κεφαλαίων που εξασφάλισε η χώρα από την Ε.Ε. Στη βάση αυτή πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση, η οποία θα κινητοποιήσει ανάλογες αποφάσεις.

Η προσπάθεια της Πολιτείας να διαχειριστεί την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση – αλλά ταυτόχρονα και τις έντονες προκλήσεις στα εθνικά θέματα – ορατή και σαφώς αναγνωρίζεται. Εξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση των αντοχών της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Με συνεργασία και συναίνεση, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα.  

18/09/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ