Ανακοινώσεις


Κεντρική Στατιστική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία – Εξελίξεις της Γερμανικής Οικονομίας για το 2020

Το ΕΒΕΑ σας ενημερώνει, μετά από σχετική πληροφόρηση από το Γραφείο ΟΕΥ στο Βερολίνο, για τα ενδιαφέροντα αναλυτικά στοιχεία για τις εξελίξεις της γερμανικής οικονομίας με το τέλος του 2020 που  δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της η Κεντρική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (DESTATIS). Πιο συγκεκριμένα αυτά αναλύονται ως ακολούθως:

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ήταν για το έτος 2020 5,0% χαμηλότερο σε σχέση με το 2019. Μετά από μία δεκαετή περίοδο ανάπτυξης, η γερμανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια βαθειάς ύφεσης για το 2020, μία κατάσταση παρόμοια με αυτήν της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης το 2008- 2009. Ωστόσο και σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς το ποσοστό ύφεσης είναι κατά τι λιγότερο από την προαναφερόμενη χρονική περίοδο, όπου η ύφεση είχε φθάσει στο 5,7%. 

Η βιομηχανία και ο τομέας των υπηρεσιών επλήγησαν σοβαρά από την υγειονομική κρίση της πανδημίας, ενώ αύξηση καταγράφεται μόνο στο τομέα των κατασκευών. Όλοι οι τομείς της οικονομίας επηρεάστηκαν σημαντικά από την κρίση της πανδημίας. Η παραγωγή μειώθηκε εν μέρει τόσο στο τομέα των υπηρεσιών όσο και στην βιομηχανία. Στον κλάδο της παραγωγής (εξαιρουμένου του τομέα των κατασκευών), που αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής οικονομίας, οι τιμές που καταγράφονται είναι αρκετά αποθαρρυντικές με μειώσεις της τάξεως του 9,7% ενώ στο κλάδο της μεταποίησης μείωση έως και 10,4%. Ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2020 η βιομηχανία επηρεάσθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας όπως, για παράδειγμα, λόγω προσωρινών διακοπών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ύφεση ήταν ιδιαίτερα έντονη στο τομέα των υπηρεσιών, όπου οι αρνητικές επιπτώσεις ήταν τόσο σοβαρές όσο ποτέ άλλοτε. Τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η διαμονή και οι υπηρεσίες τροφίμων παρουσίασαν πτώση έως και 6,3% σε σύγκριση προς το 2019. Αντίθετα αυξητικές τάσεις παρουσιάζονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο μειώθηκε σημαντικά. Επίσης οι αυστηροί περιορισμοί στη διαμονή, στην εστίαση και σε παρόμοιες υπηρεσίες οδήγησαν σε εξαιρετική μείωση των υπηρεσιών διαμονής και φαγητού.

Ένας τομέας που διατήρησε τη θέση του κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ήταν οι κατασκευές, όπου η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε ακόμη και 1,4% από έτος σε έτος.

Μαζική  μείωση της εγχώριας και αλλοδαπής ζήτησης

 Ο τομέας της ζήτησης επηρεάσθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό από την κρίση της πανδημίας. Σε αντίθεση με την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, όταν η οικονομία υποστηρίχθηκε από όλες τις συνιστώσες των καταναλωτικών δαπανών, οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες των ιδιωτικών νοικοκυριών παρουσιάζουν σταδιακή μείωση έως και 6,0%, μείωση η οποία δεν έχει προηγούμενο. Από την άλλη πλευρά οι δαπάνες της τελικής κατανάλωσης της κυβέρνησης σημείωσαν αύξηση 3,4% και είχαν έντονα σταθεροποιητικό αποτέλεσμα ακόμη και κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. 

Η κρίση της πανδημίας είχε επίσης τεράστιο αντίκτυπο και στο εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας

Οι εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν για πρώτη φορά το 2020 από το 2009, οι εξαγωγές κατά 9,9% και οι εισαγωγές κατά 8,6%. Η μείωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στις εισαγωγές και τις υπηρεσίες κυρίως λόγω των χαμηλών επιδόσεων που κατέγραψε ο τομέας του τουρισμού.

Έληξαν μετά από 14 χρόνια οι συνεχείς ανοδικές τάσεις στην αγορά εργασίας

Σε ετήσιο μέσο όρο για το 2020, οι οικονομικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς σχεδόν της γερμανικής οικονομίας επιτεύχθηκαν από 44,8 εκατομμύρια εργαζόμενους. Λόγω της υγειονομικής κρίσης οι ανοδικές τάσεις στην απασχόληση που διήρκεσαν περισσότερα από 14 χρόνια, ακόμη και κατά την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008-2009, εισέρχονται πλέον σε περίοδο στασιμότητας. Οι νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας επηρέασαν ιδιαίτερα τους οριακά απασχολούμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που υπόκεινται σε κοινωνική ασφάλιση παρέμεινε σταθερός. Επίσης οι νέες απολύσεις φαίνεται ότι έχουν αποφευχθεί ειδικά από τους εκτεταμένους κανονισμούς με την παροχή εργασίας βραχυπρόθεσμης χρονικής διάρκειας.

Πρώτο οικονομικό έλλειμμα (καθαρός δανεισμός) της γενικής κυβέρνησης μετά από 8 χρόνια πλεονασμάτων

Οι προϋπολογισμοί της Γενικής Κυβέρνησης κατέγραψαν, έως το τέλος 2020, οικονομικό έλλειμμα (καθαρό δανεισμό) ύψους 158,2 δις ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2011 και το δεύτερο υψηλότερο έλλειμα μετά την επανένωση της Γερμανίας. Η κεντρική κυβέρνηση κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο του χρηματοοικονομικού ελλείματος (98,3 δις ευρώ), ακολουθούμενη από τα κρατικά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (26,1 δις ευρώ) και την τοπική αυτιδιοίκηση (2,0 δις ευρώ).

 

Περισσότερες πληροφορίες 

Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου
Ωράριο (ώρα Ελλάδος): 10.00-18.00
Τηλέφωνο: 0049-30-2360990
ΦΑΞ: 0049-30-23609920
Ηλ.Ταχυδρομείο: ecocom-berlin@mfa.gr

 

 

15/01/2021 ΠΗΓΗ: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων



 

  • 
ΓΕΜΗ