Ανακοινώσεις


Συμφωνία Επενδύσεων Ε.Ε.-Κίνας: Δημοσίευση κειμένου

Το ΕΒΕΑ σας ενημερώνει, μετά από σχετική πληροφόρηση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι το κείμενο της Επενδυτικής Συμφωνίας της Ε.Ε. με την Κίνα, όπως συμφωνήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2020, έχει δημοσιευτεί και είναι προσβάσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=2237 
 
Το κείμενο της 30ης Δεκεμβρίου 2020 συνιστά μία επί της αρχής Συμφωνία, η επίσημη υπογραφή της οποίας υπολογίζεται ότι θα λάβει χώρα μετά από τουλάχιστον ένα έτος, εφόσον ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία και επιβεβαιωθεί η πρόθεση συμμόρφωσης των εταίρων με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Οι προσφορές των μερών, στις οποίες αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί ανά τομέα επενδυτικής δραστηριότητας και οι εξαιρέσεις τους, αναμένεται να δημοσιευτούν τον Φεβρουάριο.
 
Το εν λόγω κείμενο συνιστά το αποτέλεσμα πολυετών διαπραγματεύσεων και θεωρείται, εν συνόλω, η πιο φιλόδοξη επενδυτική Συμφωνία που έχει συναφθεί ποτέ από την Κίνα. Εκτός των πάγιων αρχών της απελευθέρωσης επενδύσεων, στη Συμφωνία έχουν εισαχθεί διατάξεις για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, τη μεταχείριση των κρατικών επιχειρήσεων, την απαγόρευση αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας και τη διαφάνεια στις επιδοτήσεις (με υποχρέωση κοινοποίησης και τη δυνατότητα διεξαγωγής διαβουλεύσεων σε περίπτωση πρόσκλησης ζημίας) ενώ υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις επενδύσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επιπλέον, στη Συμφωνία προβλέπεται η υποχρέωση τήρησης των αρχών της Υπεύθυνης Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς καθώς και ειδικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, με πρόβλεψη για τη διαχείριση των διαφορών που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχετικού κεφαλαίου.
 
Στο κείμενο που συμφωνήθηκε επί της αρχής δεν περιέχονται διατάξεις για την προστασία των επενδύσεων και μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή - κράτους, καθώς αποφασίστηκε να προχωρήσει η κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας για την απελευθέρωση των επενδύσεων και παράλληλα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μία ξεχωριστή Συμφωνία Προστασίας Επενδύσεων (όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ακόμα μεταξύ των δύο μερών) με προοπτική ολοκλήρωσής τους εντός δύο ετών μετά την υπογραφή της Επενδυτικής Συμφωνίας. Όσον αφορά στη χώρα μας, η προστασία των επενδύσεων ρυθμίζεται από τη Διμερή Συμφωνία Ενθάρρυνσης και Προστασίας Επενδύσεων Ελλάδας - Κίνας (Ν. 2136/1993, ΦΕΚ 83/Α'/28.5.1993), η οποία διατηρείται σε ισχύ. 
 
Οι διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή της Επενδυτικής Συμφωνίας θα παραπέμπονται σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών (SSDS) η λειτουργία του οποίου περιγράφεται ρητά στο κείμενο.
 
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με την εν λόγω επενδυτική Συμφωνία μπορείτε να επικοινωνείτε με την Προϊσταμένη του αρμόδιου Τμήματος, κα Τατιάνα Λεονάρδου (210 328 6244/6949 395 846, leonardou.tatiana@mfa.gr).

03/02/2021 ΠΗΓΗ: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων



 

  • 
ΓΕΜΗ