Η αλλαγή του χρόνου είναι ιδανική ευκαιρία απολογισμού και ανασκόπησης. Φέτος, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, το προϊόν αυτής της αξιολόγησης είναι θετικό και ελπιδοφόρο.
Η εθνική οικονομία, πέρα από κάθε προσδοκία, τρέχει με ρυθμούς που ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 7%. Το ποσοστό της ανεργίας κινείται κάτω από το 13%.
Οι δείκτες κατανάλωσης, αποταμιεύσεων, εξαγωγών και οικονομικού κλίματος ανακάμπτουν. Ενώ τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να κατευθυνθούν προς την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Ακόμη και στο πολυπόθητο πεδίο των δημοσιονομικών, οι εκτιμήσεις προβλέπουν μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,2% του ΑΕΠ και αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Ακόμη πιο μακροπρόθεσμα, η προοπτική είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος ως το τέλος του 2023 και η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, ωφελούμενη από το φιλοεπενδυτικό προφίλ της τελευταίας διετίας, η χώρα μας έχει πετύχει ευνοϊκούς όρους για τον δημόσιο δανεισμό της, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ενισχύοντας τη ρευστότητα και τα ταμειακά της διαθέσιμα.
Όλα αυτά είναι συμπεράσματα των αριθμών, γεγονός που τα καθιστά σε ένα βαθμό αναμφίλεκτα. Στον αντίποδα, η επικράτηση των ευνοϊκών συνθηκών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία και τη διαχείριση συγκεκριμένων και απειλητικών εξωγενών παραγόντων. Όπως είναι η πανδημία, η οποία θα κλείσει σύντομα δύο χρόνια απρόβλεπτης οικονομικής διαταραχής. Όπως είναι οι πληθωριστικές τάσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, που πιέζουν όλο και πιο έντονα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ή όπως είναι η κλιματική κρίση και οι πολιτικές αντιμετώπισής της, γύρω από τις οποίες χτίζεται ο σχεδιασμός των νέων επιχειρηματικών μοντέλων που στοχεύουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Η υπερπήδηση των παραπάνω εμποδίων θα είναι καθοριστική για τη διατήρηση της ορμής που κατάφερε να ανακτήσει η ελληνική οικονομία, παρά τις αντιξοότητες της περασμένης χρονιάς.
Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται αφενός από τη διάρκεια των φαινομένων και αφετέρου από την πολιτική διαχείρισή τους. Η αρμονική έκβαση των δύο συνισταμένων θα εξοπλίσει την Ελλάδα με μια σύγχρονη οικονομία και με δομές διακυβέρνησης που θα τη βοηθήσουν να συνεχίσει σε ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης.