Υπηρεσίες ΕΒΕΑ   /   Επιχειρηματική Στήριξη   /   Πηγές Χρηματοδότησης   /   Προγράμματα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας


Προγράμματα ΤΟΠ-ΕΚΟ | Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες

H Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Οργανισμού» (Ε.Π. ΑΝΑΔ), της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει προκηρύξει τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠ-ΕΚΟ).

 

Τα ΤΟΠ-ΕΚΟ στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, οι οποίες καλύπτουν συμπληρωματικά τις διαφορετικές ανάγκες των ωφελουμένων, παρέχοντάς τους ολοκληρωμένη υποστήριξη.

 

Οι δράσειςτων ΤΟΠ-ΕΚΟ θα υλοποιηθούν από Αναπτυξιακές Συμπράξεις στις 13 περιφέρειες της χώρας.

 

Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις συστήνονται βάσει του άρθρου 18 του Ν.4019/2011 αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Εταίροι των Α.Σ. μπορούν να είναι φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου φορέα.

 

Ενδεικτικά τα ΤΟΠ-ΕΚΟ περιλαμβάνουν δράσεις όπως:

 

·ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Δράσεις εντοπισμού, προσέγγισης, ενημέρωσης, καθώς και ενεργοποίησης των ομάδων στόχου, δικτύωσης με δομές που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες, συμβουλευτική κατά την υποδοχή, νομική συμβουλευτική και διευκόλυνση στη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων, ψυχολογική υποστήριξη, εκπόνηση business plan, επαγγελματική συμβουλευτική, συμβουλευτική επιχειρηματικότητας, συμβουλευτική προς τους εργοδότες.

·ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο την ενημέρωση των εν δυνάμει ενδιαφερομένων/ωφελουμένων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ωφελουμένων που προέρχονται κυρίως από ομάδες που βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό ή απειλούνται από αυτό και βασικό αίτιο αυτής της κατάστασης είναι η αδυναμία επικοινωνίας και ενημέρωσής τους.

·ΔΙΚΤΥΩΣΗ:

Απώτερος σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία τοπικών συμμαχιών και η μόχλευση πόρων και δυνάμεων, για την παραγωγή πολλαπλών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων στη στήριξη, συμβουλευτική και προώθηση στην Απασχόληση των ομάδων στόχου.

·ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:

Παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων στο εσωτερικό ή εξωτερικό, εκμάθηση επαγγελματικής ορολογίας σε ξένη γλώσσα, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, υποστήριξη των ωφελουμένων στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στην παρέμβαση (π.χ. απόκτηση ή αναβάθμιση επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης) και άλλες.

·ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:

Η διακρατικότητα αποτελεί προαιρετική δράση, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, την παράλληλη ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων, οργανωμένη μάθηση και ανταλλαγή εκπαιδευομένων ή στελεχών κ.ά.

 

Οι ανωτέρω δράσεις αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων, από τη διαδικασία επιλογής τους, μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση αυτών τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες.

 

Ο στόχος των ΤΟΠ-ΕΚΟ είναι, αφού οι ωφελούμενοι ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω δράσεων, να είναι σε θέση ώστε:

·Να ιδρύσουν επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους.

·Να αποκτήσουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.

·Να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν-επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα.

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης των ΤΟΠ-ΕΚΟ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετέχει στις εξής Αναπτυξιακές Συμπράξεις:

 

 

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στις δράσεις των ΤΟΠ-ΕΚΟ που συμμετέχει το ΕΒΕΑ μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προγραμμάτων και Κατάρτισης του Επιμελητηρίου, στα τηλέφωνα 2103626236, 2103382356 και 2103382234, e-mail: training@acci.gr.

 

12/08/2016 ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ



 

  • 
ΓΕΜΗ