Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΑΞΙΑ | Αμοιβαία επωφελής συνεργασία

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΑΞΙΑ

Ημερ. Δημοσ.: 3/10/2020

 

Αμοιβαία επωφελής συνεργασία

Για πολλά χρόνια, ο χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής αποτελούσε εστία σύγκρουσης μεταξύ χρηστών και δικαιούχων. Για τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που κάνουν χρήση μουσικής στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους, το θέμα αυτό είχε εξελιχθεί σε μόνιμο πρόβλημα. Στο επίκεντρό του ήταν το – μοναδικό ίσως παγκοσμίως – καθεστώς της ΑΕΠΙ, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, λειτουργούσε σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων: με μονομερώς και αυθαίρετα καθορισμένα αμοιβολόγια, απειλές και ανελέητο δικαστικό κυνηγητό εναντίων των επιχειρήσεων, αλλά και αδιαφανείς πρακτικές και σκανδαλώδεις ατασθαλίες στη διαχείριση των εισπραττόμενων ποσών. Ουσιαστικά, τα χρήματα που πλήρωναν οι συνεπείς επιχειρήσεις για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αντί να καταλήγουν στους δημιουργούς έμπαιναν στις τσέπες των υπευθύνων της διαχείρισης.

Τα Επιμελητήρια της χώρας, ως φορείς εκπροσώπησης των χρηστών, είχαν αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα, ζητώντας την εξυγίανση του χώρου ώστε να δοθεί τέλος στην παράτυπη και δυσφημιστική για τον πολιτισμό της χώρας δράση της ΑΕΠΙ. Αίτημα της Επιμελητηριακής Κοινότητας υπήρξε από την αρχή η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου, λειτουργικού πλαισίου, το οποίο θα δίνει χώρο στη διαπραγμάτευση και θα μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα τόσο των χρηστών όσο και των δικαιούχων.

Με βάση αυτές τις αρχές, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος προχώρησε σε συνεργασία με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), η οποία αποτελεί μεγάλο φορέα συλλογικής διαχείρισης μουσικών έργων, με σκοπό την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, μετά από πολλές εποικοδομητικές συναντήσεις και με γνώμονα το κοινό συμφέρον, ήταν η θέσπιση ενός συμφώνου το οποίο έχει όλες τις προδιαγραφές να λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Στο πλαίσιο του συμφώνου, διευκολύνονται αφενός οι οικονομικές υποχρεώσεις των παραγωγικών φορέων της χώρας για δημόσιες εκτελέσεις μουσικών έργων, τους δημιουργούς των οποίων εκπροσωπεί η ΕΔΕΜ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλάνο ειδικής τιμολογιακής πολιτικής και μέριμνας με απαλλαγή χρεώσεων για την περίοδο εφαρμογής του lockdown στις επιχειρήσεις, σημαντικές μειώσεις ως προς τις συνολικές οφειλές για το 2020, ρυθμίσεις αμοιβών που αφορούν τα παρελθόντα έτη, καθώς και περαιτέρω κίνητρα για την έγκαιρη καταβολή των αμοιβών. Παράλληλα, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών, τα οποία είναι απαράγραπτα και αναλλοίωτα, αφού η χρήση του δικού τους πνευματικού έργου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωση και την επιτυχία της επιχείρησης.

Το κείμενο της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα, θα αποτελέσει οδηγό για όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, τα οποία καλούνται να το συμβουλευθούν και να το αποδεχθούν. Στόχος είναι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις – μέλη τους να κάνουν χρήση, άφοβα και απερίσπαστα πλέον, της πνευματικής παραγωγής του τόπου.

Σε μια περίοδο όπου, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καλλιτέχνες και πνευματικοί δημιουργοί της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, η αλληλοκατανόηση και η αμοιβαία υποστήριξη είναι προϋποθέσεις επιβίωσης. Ας ελπίσουμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα βοηθήσει στον αγώνα που σήμερα δίνουν όλοι ενάντια στην κρίση, αλλά θα αποτελέσει και την απαρχή μιας συνεχούς, γόνιμης συνεργασίας των παραγωγικών τάξεων με τους πνευματικούς δημιουργούς.

 

 

05/10/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ