Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


www.reformer.gr | Η κρίση και η επόμενη μέρα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

www.reformer.gr

Ημερ. Δημοσ.: 19/10/2020

 

Η κρίση και η επόμενη μέρα

 

Τους τελευταίους μήνες, σε παγκόσμιο επίπεδο, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η Ελλάδα αντιμετώπισε αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας και σήμερα, παρά το ότι διανύουμε μια περίοδο έξαρσης, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, το πλήγμα που δέχεται η οικονομία της χώρας, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, της δραματικής πτώσης των τουριστικών εσόδων και του ευρύτερου κλίματος αβεβαιότητας στην αγορά και στην κοινωνία είναι βαρύ.

 

Όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουμε για αρκετούς μήνες ακόμα να ζούμε και να επιχειρούμε σε συνθήκες κρίσης. Για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει το δρόμο εξόδου από την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα.

 

Το πρώτο αφορά την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης, με γενναία μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων. Η προστασία της δημόσιας υγείας και η αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού παραμένουν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Παράλληλα, όμως, θα απαιτηθεί διαρκής παρακολούθηση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία, με πρόσθετες παρεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί, για τη στήριξη των κλάδων και των νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο.  

 

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό μέτωπο, αφορά τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Η περίοδος αυτή μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ευκαιρία για τη μετάβαση σε ένα νέο, εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο, με αιχμή την παραγωγή περισσότερων και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών.

Σήμερα, μπορεί το τοπίο να είναι ομιχλώδες και το έδαφος ασταθές. Όμως, ο δρόμος στον οποίο οφείλει να βαδίσει η ελληνική οικονομία είναι ξεκάθαρος. Με στοχευμένα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και σχέδιο για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της μηχανισμού, η Ελλάδα μπορεί να περιορίσει τις ζημιές και – κυρίως – να δημιουργήσει όρους ανάπτυξης και ευημερίας για το μέλλον.  

 

19/10/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ