Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Ο τουριστικός κλάδος χρειάζεται στήριξη

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.:22/10/2020

 

Ο τουριστικός κλάδος χρειάζεται στήριξη

 

Τα μέτρα που εφαρμόζονται, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, για την αναχαίτιση εξάπλωσης του ιού, παρότι απαραίτητα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, έχουν προκαλέσει καθίζηση στον τομέα του τουρισμού. Οι απώλειες για τις τουριστικές επιχειρήσεις – ειδικότερα δε για τα καταλύματα – εξαιτίας των μειωμένων αφίξεων, της ακύρωσης συνεδριακών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.ά. μετριούνται ήδη σε δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους και ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας χιλιάδων ανθρώπων.

 

Θεωρείται δε βέβαιο ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα καθυστερήσει αρκετά, εξαιτίας και της διαφαινόμενης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών σε μεγάλες αγορές προέλευσης τουριστών, εξαιτίας της κρίσης και της απώλειας εισοδημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει η Πολιτεία να εξετάσει μια σειρά από επιπλέον μέτρα, για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου τουριστικού κλάδου.

 

Με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, πρόταση της Επιμελητηριακής Κοινότητας είναι η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για το μόνιμο προσωπικό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ως το τέλος Ιουνίου του 2021. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν το προσωπικό που απασχολούσαν το Μάρτιο του 2020, προτείνει την επιδότηση κατά 30% του βασικού μισθού και κατά 50% του υπερβάλλοντος μισθού, πέραν του βασικού, των εργαζομένων.

 

Επίσης, για να ενισχυθεί η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων προτείνονται μέτρα όπως η επέκταση της επιδότησης των τόκων των δανείων, η αναστολή της καταβολής χρεολυσίων υφιστάμενων δανείων με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κεφαλαίου κατά 3 έτη, η χρονική επέκταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, η επιδότηση κατά 80% τουλάχιστον των μισθωμάτων, η αύξηση του ορίου της επιστρεπτέας προκαταβολής ανά επιχείρηση, καθώς και η παράταση του χρόνου αναστολής των προς πληρωμή επιταγών έως την 31/12/2020. Στις προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται παράλληλα, η ένταξη του τουριστικού κλάδου στο Άρθρο 12 του Αναπτυξιακού Νόμου και η αύξηση του ορίου ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο, καθώς και η δυνατότητα τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια, π.χ. από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού.

Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την στήριξη των επενδύσεων οι οποίες κινδυνεύουν με αναστολή και να τροποποιηθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και να αρθούν περιορισμοί εκσυγχρονισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων από μεγάλες επιχειρήσεις σε Αττική και Νότιο Αιγαίο. Τέλος, θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια για την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων που είχαν απορριφθεί λόγω έλλειψης πόρων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ειδικά στην περιοχή του Ν. Αιγαίου που πλήττεται δυσανάλογα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Σκόπιμη δε είναι και η προκήρυξη προγράμματος στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό, με ενίσχυση και λειτουργικών δαπανών.

Ο τουρισμός είναι ο κλάδος που σήκωσε στις πλάτες του την ελληνική οικονομία, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Σήμερα, υπό τις συνθήκες μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας πανδημίας, πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο, ώστε να μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες, να ανακάμψει το συντομότερο δυνατόν και να συμβάλει στην ανάπτυξη της επόμενης ημέρας.

22/10/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ