Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Πώς θα καταπολεμηθεί η ανεργία

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.:30/10/2020

Πώς θα καταπολεμηθεί η ανεργία

Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας παγκοσμίως, είναι ήδη εμφανείς. Όπως εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, σήμερα 1,25 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν με απόλυση ή μείωση του μισθού τους.

Στην Ελλάδα, τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ως τώρα από την πλευρά της Πολιτείας, για τη στήριξη της μισθωτής εργασίας, φαίνεται να συμβάλλουν μέχρι τώρα στη συγκράτηση των απολύσεων. Ωστόσο, τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, η ανεργία αναμένεται να αγγίξει φέτος τα επίπεδα του 20%. Εάν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί, η χώρα μας θα βρεθεί τους επόμενους μήνες αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας την τελευταία δεκαετία.

Απαιτείται, λοιπόν, γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση, με το κατάλληλο μείγμα πολιτικών. Ζήτημα προτεραιότητας είναι σαφώς ο περιορισμός των απωλειών και η στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, μέχρι να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής επανεκκίνησης, με επίκεντρο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής μεγέθυνσης και την κινητοποίηση επενδύσεων που επιταχύνουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Η βιομηχανία, η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες, οι διεθνείς μεταφορές, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η πράσινη ενέργεια, αλλά και ο τουρισμός μέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, είναι μεταξύ των τομέων οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, μια παρέμβαση που μπορεί να προωθήσει άμεσα η Πολιτεία, είναι η παροχή πρόσθετων κινήτρων και διευκολύνσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να προχωρήσουν υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια και να στηριχθούν νέες επενδύσεις,. Τα Επιμελητήρια έχουν καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο, προτείνοντας συγκεκριμένες τροποποιήσεις οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα και τις ανάγκες της τρέχουσας συγκυρίας.

Προτεραιότητα, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης, είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Ζητούμενο είναι η καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων, οι οποίες θα υποστηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν τις προοπτικές απασχόλησης και αμοιβής των εργαζομένων.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις χρειάζεται να σχεδιαστούν στο πλαίσιο ενός διευρυμένου κοινωνικού διαλόγου, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και με την αξιοποίηση δεδομένων, εμπειρίας και καλών πρακτικών από την Ευρώπη και αλλού.

Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε στους επόμενους μήνες μια ακόμη γενιά νέων – κυρίως – ανθρώπων, που θα βρεθούν για μια ακόμη φορά στο περιθώριο, πρέπει να αναδείξουμε σε ύψιστο εθνικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Και να αποφασίσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι και για όσο απαιτείται, προκειμένου να τον πετύχουμε.

 

30/10/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ