Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


www.ieidiseis.gr | Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να πάρουν θέση

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

www.ieidiseis.gr

Ημερ. Δημοσ.: 29/10/2020

 

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να πάρουν θέση

 

Το τελευταίο διάστημα, η επιθετική, παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται και εντείνεται. Φτάσαμε, μάλιστα, πρόσφατα στο σημείο ο πρόεδρος της χώρας να καλεί σε μποϊκοτάζ όλων των προϊόντων μιας ευρωπαϊκής χώρας, της Γαλλίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις, η οποία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας.

 

Σε συνέχεια επανειλημμένων παρεμβάσεων για το θέμα αυτό, η ελληνική επιμελητηριακή κοινότητα ζητά για μια ακόμη φορά από τη διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων να καταδικάσει έμπρακτα τη συμπεριφορά της Τουρκίας, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα.

 

Η στάση του Πόντιου Πιλάτου, που ορισμένοι κύκλοι υιοθέτησαν και προσπάθησαν να επιβάλουν στον φορέα εκπροσώπησης των ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, δεν μπορεί πλέον ούτε να αιτιολογηθεί, ούτε να συνεχιστεί. Μέχρι τώρα, οι εκπρόσωποι των τουρκικών Επιμελητηρίων – τους οποίους η ευρωπαϊκή επιμελητηριακή κοινότητα έχει αποδεχθεί στους κόλπους της – επιδίωκαν να πείσουν ότι τα προβλήματα που προκαλεί η τουρκική κυβέρνηση είναι αμιγώς πολιτικά. Η άποψη αυτή αποδεικνύεται σήμερα, εκ των γεγονότων, αβάσιμη και λανθασμένη. Το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ ευρωπαϊκών προϊόντων επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας είναι και οικονομικά.

 

Είναι, επομένως, καιρός να πάψουν οι φθηνές δικαιολογίες και να υπάρξει άμεση δράση. Εκπροσωπώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις και ενώνοντας τη φωνή μας με τους εκπροσώπους των γαλλικών και των κυπριακών επιμελητηρίων, ζητήσαμε από τα Ευρωεπιμελητήρια να πάρουν θέση και να απαιτήσουν να τερματιστεί άμεσα το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ. Ζητήσαμε, επίσης, να ενημερωθεί η Ένωση Επιμελητηρίων της Τουρκίας για τις επιπτώσεις που δημιουργούν οι ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας τους στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της Ευρώπης, ενώ προτείναμε και τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των Ευρωεπιμελητηρίων, με θέμα την επανεξέταση του δικαιώματος των τουρκικών επιμελητηρίων να συμμετέχουν στο θεσμό.    

 

Η ανοχή της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία πρέπει να σταματήσει. Είναι ώρα και σε επιχειρηματικό επίπεδο, να λάβουμε αποφάσεις, για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε. Η τήρηση ίσων αποστάσεων και οι χλιαρές νουθεσίες, τις οποίες η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά, πρέπει να τελειώσουν.

 

 

29/10/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ