Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΑΞΙΑ | Στρατηγική κατά της ανεργίας

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΑΞΙΑ

Ημερ. Δημοσ.: 31/10/2020

 

Στρατηγική κατά της ανεργίας

Το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας ταλαιπωρεί την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία ήδη εδώ και μια δεκαετία. Παρά δε τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού από το ιλιγγιώδες 27,8% το 2013 παραμένει σήμερα σε επίπεδα άνω του 18%. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται χειρότερη θέση μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών ως προς το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ειδικά στην πληθυσμιακή ομάδα των νέων κάτω των 25 ετών, είναι υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των υποαπασχολούμενων.

Εξαιτίας της πανδημίας, εκτιμάται ότι στους επόμενους μήνες η χώρα θα γνωρίσει νέα δραματική αύξηση της ανεργίας, για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, το ποσοστό των ανέργων αναμένεται να αγγίξει ξανά φέτος το 20%.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς εργασίας, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό πλέγμα δράσεων. Η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, με μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας και επιδότησης της εργασίας, είναι προφανώς απαραίτητη προκειμένου να συγκρατηθεί η ανεργία. Εξίσου επιβεβλημένη είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με προγράμματα απασχόλησης, επιμόρφωσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους, μέχρι να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, όμως, με τη συγκράτηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων, θα πρέπει να επιδιωχθεί και η αύξηση της απασχόλησης. Μια κίνηση που μπορεί να προχωρήσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η παροχή πρόσθετων κινήτρων και διευκολύνσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να προχωρήσουν υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια και να στηριχθούν νέες επενδύσεις,. Παράλληλα, θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα σοβαρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ΣΔΙΤ, προκειμένου να προκηρυχθούν άμεσα νέα έργα σε όλη τη χώρα.

Το κλειδί, ωστόσο, για τη δημιουργία περισσότερων και ταυτόχρονα βιώσιμων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, βρίσκεται στην εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ενός σχεδίου, που θα εστιάζει στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικής μεγέθυνσης και στην κινητοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων, με έμφαση με έμφαση σε δυναμικούς, εξωστρεφείς κλάδους. Η βιομηχανία, η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες, οι διεθνείς μεταφορές, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η πράσινη ενέργεια, αλλά και ο τουρισμός μέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, είναι μεταξύ των τομέων οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια.

Αναπόσπαστο μέρος μιας τέτοιας στρατηγικής πρέπει να είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Ζητούμενο είναι η καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων, οι οποίες θα υποστηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν τις προοπτικές απασχόλησης και αμοιβής των εργαζομένων.

Η νέα κρίση που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας, δεν πρέπει να γίνει αιτία για να χάσει η Ελλάδα άλλη μια γενιά, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας. Μπορεί, αντίθετα, να γίνει η αφορμή για αλλαγή πορείας, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για όλους. Ας το προσπαθήσουμε.

31/10/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ