Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


www.ieidiseis.gr | Να ξεκαθαρίσει το τοπίο

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

www.ieidiseis.gr

Ημερ. Δημοσ.: 7/11/2020

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα φθάνει στα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 92 δισ. περίπου αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες, τα 105 οφειλές προς την εφορία και 36 οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα δύο τρίτα αυτού του χρέους αφορούν επιχειρήσεις. Πρόκειται για ποσά τεράστια σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, μέσα στο νέο σκηνικό κρίσης που δημιουργείται εξαιτίας της πανδημίας, είναι ορατός ο κίνδυνος το ιδιωτικό χρέος να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η ύφεση και η οικονομική δυσπραγία θα φέρνουν όλο και περισσότερους οφειλέτες σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Είναι γεγονός ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων ετών, παρά τις καλές προθέσεις, δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν στην πράξη. Αντίθετα, δημιούργησαν ένα μάλλον δαιδαλώδες πλαίσιο, το οποίο αντί να βοηθήσει όσους είχαν πραγματικές οικονομικές δυσκολίες, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, προκειμένου να διαφύγουν από τις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, λόγω της ελλιπούς αξιοποίησης εξωδικαστικών λύσεων, εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια πάνω από 70.000 υποθέσεις στα δικαστήρια, με τις ημερομηνίες εκδίκασης για πολλές από αυτές να φθάνουν ως το 2032.

Σε αυτό το τοπίο επιχειρείται να μπει μια τάξη, με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Πρόκειται για μια προσπάθεια να δοθεί σε όλους - φυσικά και νομικά πρόσωπα - το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία και στην επιλογή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά και να απεγκλωβιστούν από την υπερχρέωση, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν. Επίσης, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για την αντιμετώπιση του ηθικού κινδύνου, μέσα από άρση απορρήτου, ελέγχων και διασταυρώσεων.

Η αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου θα δοκιμαστεί βεβαίως στο επίπεδο της εφαρμογής. Τα Επιμελητήρια, μεταφέροντας την εμπειρία των μελών τους σε όλη την Ελλάδα, θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ανάδειξη των όποιων προβλημάτων και στη διατύπωση προτάσεων για διορθωτικές παρεμβάσεις. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να γίνει ένα βήμα μπροστά ώστε το τοπίο να ξεκαθαρίσει. Να ξεχωρίσουν, επιτέλους, τα χλωρά από τα ξερά και να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που δηλητηριάζει εδώ και χρόνια την οικονομία και την κοινωνία.

07/11/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ