Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Πλήγμα στην οικονομία – Αφιέρωμα: Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι δέκα φορέων της αγοράς μιλούν στη Deal – Κραυγή αγωνίας, ζητούν άμεσα μέτρα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEALNEWS

Ημερ. Δημοσ.: 13/11/2020

 

Πλήγμα στην οικονομία – Αφιέρωμα: Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι δέκα φορέων της αγοράς μιλούν στη Deal– Κραυγή αγωνίας, ζητούν άμεσα μέτρα

Τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα μια ακόμη δέσμη μέτρων, για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι αλήθεια ότι το δεύτερο κύμα, για το οποίο η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει, σήμερα βρίσκεται ήδη εδώ έχοντας παρασύρει στη δίνη του τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας προκαλεί αναμενόμενα ανησυχία για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας και επιβάλλει μέτρα διαχείρισης. Το κόστος των μέτρων αυτών, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για την οικονομία, για την απασχόληση και για την ελληνική κοινωνία.

Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού στις ζώνες αυξημένου κινδύνου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια ζημιά, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής οικονομίας, πλήττοντας ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι το λουκέτο στην εστίαση και στην ψυχαγωγία θα πλήξει και τις βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και ποτών, αλλά και πολλές άλλες μονάδες οι οποίες προμηθεύουν τις επιχειρήσεις που κλείνουν, λόγω της πανδημίας.

Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, δείχνουν ότι υπάρχει αντίληψη του οικονομικού αντίκτυπου που δημιουργούν τα νέα μέτρα στην αγορά. Ωστόσο, σε σχέση με το μέγεθος των επιπτώσεων, δεν μπορούν δυστυχώς να λειτουργήσουν παρά μόνο ως ασπιρίνη. Είναι ό,τι λιγότερο θα μπορούσε να γίνει, για να μην οδηγηθεί η ελληνική αγορά στον πλήρη αφανισμό και οι εργαζόμενοι στη φτωχοποίηση και στη μακροχρόνια ανεργία.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Όμως, όπως επισημαίνουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες, το πρόβλημα της πανδημίας θα είναι εδώ και αρκετό καιρό, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι ελπίδες για έγκριση εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείρισή του θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα, εστιάζοντας στην κατεύθυνση μιας πολυδιάστατης πολιτικής, η οποία θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και δευτερευόντως στην επιβολή δραστικών περιοριστικών μέτρων, με κόστος το οποίο η οικονομία και η κοινωνία θα σηκώνουν για χρόνια στις πλάτες τους. Είναι σημαντικό να αποδεχθούμε ότι για κάποιο διάστημα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία. Ακόμη σημαντικότερο, όμως, είναι να δούμε πώς αυτό μπορεί να γίνει με περισσότερο στοχευμένους και οικονομικά βιώσιμους τρόπους.

13/11/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ