Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | SOS για την απασχόληση

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.: 18/12/2020

 

SOS για την απασχόληση

Το πλήγμα που προκαλεί η πανδημία στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στην απασχόληση, γίνεται όλο και πιο βαρύ. Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει ως τώρα η Πολιτεία για τη στήριξη της μισθωτής εργασίας, έχουν βοηθήσει αρκετά στη συγκράτηση της ανεργίας, ωστόσο, τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου δεν είχαμε αύξηση των απολύσεων – λόγω των μέτρων στήριξης - σημειώθηκε όμως μείωση κατά το ήμισυ των νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεάμηνου διαμορφώθηκε στις 154.176 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 287.537 την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά για την Ελλάδα ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 19,9% το 2020, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξες, εκτιμώντας ότι η ανεργία θα φθάσει στο 22% το 2020 για να μειωθεί σε 19% το 2021.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει, ουσιαστικά, όλη την προσπάθεια και την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, για τη μείωση της ανεργίας. Είναι δε εμφανές στη φάση αυτή ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και η αγορά εργασίας θα αργήσουν αρκετά να ανακάμψουν. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρέχουν πάνω από 8 στις 10 θέσεις εργασίας στη χώρα, δίνουν αυτή τη στιγμή – και για μια ακόμη φορά μέσα σε μια δεκαετία – αγώνα επιβίωσης, ενώ πολλές από αυτές κινδυνεύουν να μην τα καταφέρουν.

Πρέπει, λοιπόν, από την πλευρά της Πολιτείας να εξαντληθεί κάθε περιθώριο, ώστε να αποτραπεί ένα νέο κύμα λουκέτων. Το οποίο θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και στη φτωχοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει προφανώς να διατηρηθούν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως η αναστολή εργασίας, το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. Είναι, επίσης, επιβεβλημένη η ουσιαστική στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, μέχρι να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Εξίσου απαραίτητο, όμως, είναι να διασφαλιστούν όροι για αύξηση της απασχόλησης την επόμενη μέρα. Στόχος της χώρας είναι να πραγματοποιήσει στα επόμενα χρόνια ένα επενδυτικό άλμα. Να αναδείξει νέους, δυναμικούς κλάδους, να επιταχύνει τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία, να ενισχύσει την καινοτομία, να παράγει περισσότερα και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, θα χρειαστούν αποτελεσματικές πολιτικές οι οποίες θα ενθαρρύνουν τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας, αλλά και θα επενδύουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων οι οποίες ανταποκρίνονται στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και στις ανάγκες της αγοράς.

Τα Επιμελητήρια έχουν ήδη καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες υπηρετούν αυτό το στόχο. Σε αυτές περιλαμβάνονται, η λειτουργία μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών της αγοράς σε δεξιότητες και ειδικότητες, μόνιμο σύστημα σχεδιασμού και αξιολόγησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με τη συμμετοχή παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη Μαθητεία, απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, εφαρμογή του Λευκού Μητρώου για την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων, νέα προγράμματα και δομές κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, καθώς και μέτρα για την πληρέστερη ένταξη των γυναικών στην εργασία και για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, αποτελεί μείζονα πρόκληση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε στους επόμενους μήνες μια δεκαετία προσπαθειών, αλλά και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, πρέπει να αναδείξουμε σε ύψιστο εθνικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

 

 

18/12/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ