Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΑΞΙΑ | Δύο κρίσιμα μέτωπα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΑΞΙΑ

Ημερ. Δημοσ.: 19/12/2020

 

Δύο κρίσιμα μέτωπα

Ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι μεταφορές είναι τομείς με κρίσιμο ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς και στους τρεις αυτούς τομείς η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση. Είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει κτηματολόγιο για το σύνολο της επικράτειας. Κατατάσσεται, επίσης, 156η ανάμεσα σε 187 χώρες στον δείκτη Registering Property του Doing Business Report 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας, με ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεών της να βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Όσον αφορά δε τις μεταφορές, παρά τη βελτίωση του οδικού δικτύου, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην κάλυψη και τη λειτουργικότητα του σιδηροδρομικού δικτύου, στις λιμενικές υποδομές και στη συνδεσιμότητα μεταξύ των διαφορετικών δικτύων μεταφοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και να αποθαρρύνονται επενδύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και του δασολογίου, καθώς και των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές είναι σημαντικό παράλληλα με την έναρξη των μεγάλων οδικών έργων, όπως τα νέα τμήματα του Ε65 και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων και να προχωρήσουν επενδύσεις, μέσω στρατηγικής παραχώρησης, για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου, ξεκάθαρου χωροταξικού πλαισίου, στο οποίο ο καθένας θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι μπορεί να κάνει και που, αποτελεί πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας εδώ και χρόνια. Αίτημα ετών αποτελεί, επίσης, η ανάπτυξη ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, το οποίο θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας παράλληλα στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπήρξαν ευκαιρίες, δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια σε κανέναν από αυτούς τους τομείς. Τώρα πρέπει να τρέξουμε, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κυρίως δείχνοντας την απαραίτητη βούληση και αποτελεσματικότητα.

19/12/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ