Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS| Οι ελπίδες και το στοίχημα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.: 8/1/2021

 

Οι ελπίδες και το στοίχημα

 

Πριν από λίγες μέρες αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά που φάνηκε σε όλους ατελείωτη. Έχοντας βιώσει τις ανατροπές, τις πρωτοφανείς καταστάσεις και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη διάρκεια του 2020 εξαιτίας της πανδημίας, υποδεχθήκαμε το 2021 ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

 

Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη σε πολλά επίπεδα. Η πανδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση στην Ευρώπη, οδηγώντας πολλές χώρες στην παράταση ή τη λήψη νέων αυστηρών μέτρων. Στην Ελλάδα, η μάχη απέναντι στην υγειονομική κρίση συνεχίζεται. Οι αντοχές του συστήματος υγείας εξακολουθούν να δοκιμάζονται και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο με σκοπό να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, παραμένουν σε ισχύ προκαλώντας έμφραγμα στην αγορά και στην οικονομία.

 

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι αισιοδοξίας. Η καθοριστική διαφορά σε σχέση με το 2020 αφορά βεβαίως την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του ιού. Η έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αφήνει να φανεί, επιτέλους, το φως στην άκρη του τούνελ. Δημιουργεί την προσδοκία ότι έστω και σταδιακά, η κρίση αυτή θα τελειώσει. Σαφώς για αυτό θα απαιτηθεί ακόμη αρκετός χρόνος, προσοχή και υπευθυνότητα από όλους. Αν όλα πάνε καλά, όμως, μπορούμε να ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα έχει εμβολιαστεί μια κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα και θα καταστεί δυνατή η άρση των περιοριστικών μέτρων.

 

Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει, βεβαίως, το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από την αναζωογόνηση του τουρισμού, το άνοιγμα των κλάδων της φιλοξενίας και της εστίασης, την άνοδο της κατανάλωσης και την ενίσχυση του εμπορίου, τη βελτίωση της ψυχολογίας και του κλίματος στην αγορά. Ωστόσο, η υπέρβαση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η κρίση αυτή, η δεύτερη μέσα σε μια δεκαετία, έχει επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν πάνω από το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και συνιστούν βασικό πυλώνα απασχόλησης. Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης και για 200.000 από αυτές είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ξανά.

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ενώ και από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν ευήκοα ώτα στις προτάσεις της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, αυτά αρκούν μόνο για να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής που απειλεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

 

Για να υπάρξουν προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας την επόμενη μέρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μέχρι τότε οι επιχειρήσεις της χώρας θα παραμείνουν ζωντανές. Αυτό σημαίνει ότι, για όσο διαρκούν οι περιορισμοί, θα χρειαστεί να αυξηθούν και να διευρυνθούν τα μέτρα προστασίας προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, με γενναίες παρεμβάσεις της Πολιτείας και πλήρη αξιοποίηση των προγραμμάτων που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ.  

 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως είναι το κούρεμα του χρέους των επιχειρήσεων, που προκλήθηκε εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας. Η κίνηση αυτή είναι πρακτικά, αλλά και ηθικά επιβεβλημένη, αφού οι επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα – και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επόμενο διάστημα – υπό την πίεση χρεών για τα οποία δεν ευθύνονται. Μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για την ουσιαστική διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών προς τις τράπεζες, ώστε να μην εγκλωβιστούν βιώσιμες επιχειρήσεις – αλλά και συνολικά η οικονομία – σε μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Πέρα, όμως, από τη διαχείριση της κρίσης και των συνεπειών της – σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο – το 2021 είναι μια χρονιά στην οποία πρέπει να τεθούν ισχυρές βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να επιδιώξει την ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας της, αλλά και τη μετάβαση σε ένα υγιές, βιώσιμο και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο. Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα απαιτήσει συνεκτικό σχέδιο, οργάνωση και αποτελεσματικότητα για την προώθηση μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων σε νέους αλλά και παραδοσιακούς κλάδους, με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και δυνατότητες καινοτομίας. Θα απαιτήσει θάρρος και τόλμη για την υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην υγεία και στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, στη λειτουργία του ανταγωνισμού στις αγορές. Θα απαιτήσει όραμα, ομοψυχία, συνεργασία και συναίνεση. Το 2021, συμπληρώνοντας 200 χρόνια ως έθνος, η Ελλάδα αξίζει και μπορεί να κερδίσει αυτό το στοίχημα: να εξασφαλίσει όχι μόνο την επιβίωσή της από μια ακόμη κρίση, αλλά τους όρους για ανάπτυξη και ευημερία στα χρόνια που έρχονται.

 

 

08/01/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ